Patriarhia contestă legitimitatea unui preot participant la acţiuni la Parlament, într-o SCRISOARE către Senat

Senatorul PPDD Tudor Barbu a declarat miercuri că Patriarhia Română a adresat o scrisoare Senatului în care semnala care este reprezentantul său în relaţia cu Parlamentul, Barbu relatând acest lucru în contextul în care la un eveniment de Buna Vestire a participat un alt preot.

809 afișări
Imaginea articolului Patriarhia contestă legitimitatea unui preot participant la acţiuni la Parlament, într-o SCRISOARE către Senat

Patriarhia contestă legitimitatea unui preot participant la acţiuni la Parlament, într-o SCRISOARE către Senat (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

Barbu a amintit că în ziua în care se sărbătorea Buna Vestire (25 martie) a adus o cruce de lemn de la Mănăstirea Tismana care a fost amplasată pe peretele sălii de plen, la eveniment participând şi preotul Vasile Băltăţescu.

"Domnul Bălţătescu Vasile, preot de altfel, a venit şi mi-a spus că reprezintă Biserica Ortodoxă şi atunci mi s-a părut firesc - fiind un demers cu conotaţie clar religioasă - să-l invit şi pe domnia sa să ne fie alături acestui grup. A fost acolo, şi-a pus sutana pe dânsul şi a participat la acest moment. După 24 de ore am primit primul semnal voalat, după au devenit semnale foarte clare că Sfântul Sinod şi Prefericitul Părinte Patriarh au fost în mod firesc neliniştiţi de acest moment, pentru că la el a participat altcineva decât persoana care este acreditată şi mandatată să reprezinte Biserica Ortodoxă în relaţia cu Parlamentul", a susţinut senatorul PPDD.

SCRISOAREA PATRIARHIEI CĂTRE SENAT

El a mai precizat că a adresat BOR o scrisoare în care precizează că eroarea îi aparţine, pentru că a crezut că "în Parlamentul României nu pot umbla nănău, de aiurea, oameni care pretind că sunt mandataţi de BOR şi ei de fapt nu sunt".

Barbu a mai susţinut că respectivul preot nu este unul "fals", ci un "fals reprezentant care şi-a însuşit în mod greşit şi a uzurpat calitatea de reprezentant al Sântului Sinod şi al BOR în Parlament".

Senatorul a menţionat că într-o adresă a Patriarhiei, din 4 martie, dată anterioară evenimentului amplasării crucii în plenul Senatului, se arăta că preotul Vasile Băltăţescu nu are calitatea de a reprezenta Patriarhia Română în relaţia cu Parlamentul.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că reprezentantul oficial al Patriarhiei Române în relaţia cu Parlamentul este preot doctor Iconom Stavrofor Ion Armaşi Vartan, care este prezent în Parlament la Grupul de rugăciune şi totodată menţine legătura cu cele două Camere.

"Am făcut această precizare pentru a se şti cine este reprezentantul oficial al Patriarhiei în Palament. Preotul pr. Vasile Bălţătescu este angajat al Arhiepiscopiei Bucureştilor. El poate sfinţi icoane, poate sluji, dacă i se cere acest lucru, dar nu este reprezentantul oficial al niciunei autorităţi bisericeşti. Altfel spus, preotul Băltăţescu nu este reprezentatul oficial al Patriarhiei Române şi nici al Arhiepiscopiei Bucureştilor", a adăugat părintele Constantin Stoica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici