Patronul unei firme din Ilfov, condamnat cu suspendare pentru că a mituit un înalt funcţionar din ANAF

Yuksek Şahin, patronul unei firme din Ilfov care importa legume şi fructe şi care a fost trimis în judecată pentru că a mituit un înalt funcţionar de la ANAF, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare.

501 afișări
Imaginea articolului Patronul unei firme din Ilfov, condamnat cu suspendare pentru că a mituit un înalt funcţionar din ANAF

Turcul Yuksek Şahin, condamnat cu suspendare pentru că a mituit un înalt funcţionar din ANAF (Imagine: Shutterstock)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, astfel, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), dar şi pe cel al lui Yuksek Şahin, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a stabilit, la 1 noiembrie 2013, condamnarea turcului la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Tot pentru dare de mită a fost condamnat şi Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, care a primit un an de închisoare, tot cu suspendare.

Yuksek Şahin a fost trimis în judecată de DNA, în 14 mai 2013, pentru că a mituit un înalt funcţionar de la ANAF, cu scopul de a fi muşamalizat un control fiscal şi a fi verificate firme concurente.

Patronul turc a fost acuzat de procurorii anticorupţie de dare de mită şi instigare la dare de mită. Alături de el, a fost trimis în judecată, pentru dare de mită, iordanianul Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman. Acesta este judecat şi într-un alt dosar, alături de fostul senator Mircea Banias, privind importurile ilegale din Portul Constanţa.

Potrivit rechizitoriului, la 19 aprilie 2013, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman a oferit, la solicitarea lui Yuksek Şahin, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, 40.000 de euro mită unui înalt funcţionar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În schimbul banilor, angajatul ANAF ar fi trebuit "să îşi exercite în mod abuziv atribuţiile de serviciu, în dublu scop: să declanşeze o acţiune de control la societăţi comerciale concurente firmei lui Yuksek Şahin şi să favorizeze aceeaşi firmă a lui Yuksek Şahin, prin încheierea unui raport de inspecţie fiscală care să conţină date nereale referitoare la activitatea acestei societăţi comerciale", arăta DNA.

În raportul de inspecţie fiscală, funcţionarii ANAF stabiliseară că firma Yuksek International Fruct SRL ar datora bugetului de stat 32.486.352 lei, procedura de inspecţie în acest caz nefiind, la acel moment, finalizată.

Angajatul ANAF a refuzat banii oferiţi de Şahin Yuksek, însă acesta a revenit, în aceeaşi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro pentru favorizarea societăţii Yuksek International Fruct SRL. Patronul firmei Yuksek International Fruct SRL a fost denunţat la DNA de înaltul funcţionar ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici