Pedeapsa lui Dinel Staicu pentru mita dată judecătoarei Veronica Cârstoiu, majorată la cinci ani

Judecătorii instanţei supreme au majorat, printr-o decizie definitivă, pedeapsa primită de Dinel Staicu în dosarul în care a fost judecat pentru mita dată judecătoarei Veronica Cârstoiu, la cinci ani de închisoare, de la trei ani şi patru luni, dispuşi iniţial de Curtea de Apel Constanţa.

551 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa lui Dinel Staicu pentru mita dată judecătoarei Veronica Cârstoiu, majorată la cinci ani

Dinel Staicu (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Instanţa supremă l-a condamnat, joi, pe Dinel Staicu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă, faptă pentru care instanţa de fond, Curtea de Apel Constanţa, îi dăduse, în luna mai, trei ani şi patru luni de închisoare.

Ioana Carmen Popescu a fost condamnată la un an şi patru luni de închisoare, în urma contopirii a trei pedepse pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceeaşi condamnare a primit-o în mai 2014.

În cazul celorlalţi inculpaţi din acest dosar, Adriana Dascălu, Marian Staicu şi Giorgel Zgăbei, ICCJ a menţinut pedepsele stabilite de Curtea de Apel Constanţa.

Astfel, avocata Adriana Dascălu a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, la doi ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi câte opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv pentru complicitate la această infracţiuni. Din contopirea condamnărilor s-a dispus o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi doi ani de interzicere a unor drepturi civile. Termenul de încercare al pedepsei este de cinci ani.

Tot la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, a fost condamnat fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu. Termenul de încercare este, şi în cazul său, de cinci ani.

Giorgel Zgăbei a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru complicitate la trafic de influenţă, termenul de încercare fiind de doi ani. Tot Zgăbei va trebui să presteze între 60 şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, dar şi să urmeze un program de reintegrare socială.

Prin aceeaşi decizie, instanţa a decis atunci confiscarea a 500.000 de euro de la Adriana Dascălu (consemnată la CEC) şi a obligat-o la plata a zece mii de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii. Dascălu a mai fost obligată de instanţă la plata sumei de 110.000 de lei şi 700 de euro, reprezentând diferenţa din suma de 10.000 de euro primită prin intemediul investigatorului sub acoperire din fondul special al DNA şi recuperată în parte prin restituirea sumelor de 1.905 de lei (echivalentul a 400 de euro), 7.400 de euro (predate de inculpată) şi 1.500 de euro (predată de Alina Răducan).

Fratele lui Dinel a fost obligat la plata a 500.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii, iar Giorgel Zgăbei la 700 de euro sau echivalentul în lei la data plăţii.

Instanţa a mai decis ca Dinel Staicu şi Adriana Dascălu să plătească fiecare 65.000 de lei, Carmen Ioana Popescu 25.000 de lei iar Marian Staicu şi Giorgel Zgăbei câte zece mii de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

În 9 aprilie 2014, Curtea de Apel Constanţa a disjuns dosarul Veronicăi Cârstoiu, aceasta fiind judecată separat de Dinel Staicu, Carmen Ioana Popescu, Marian Staicu, Adriana Dascălu şi Giorgel Zgăbei.

La aceeaşi instanţă sunt judecate în continuare Veronica Cârstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, avocatul Lucian Băgia şi Marilena Cucianu.

Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în prezent suspendată din funcţie, este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale).

Florin Cergan este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Dinel Staicu, consultant financiar, pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Carmen Ioana Popescu, economist, este acuzată de complicitate la infracţiunile de dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi lui Dinel Staicu, Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiţii financiare, pentru cumpărare a influenţei şi complicitate la această infracţiune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită, Adriana Dascălu, pentru trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la această infracţiune, Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la trafic de influenţă, iar Marilena Cucianu, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana", au scris procurorii în documentul citat.

În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", au arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul în care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu "a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici