Pedepse între 15 şi 18 ani de închisoare în dosarul uciderii unui om de afaceri din Bacău

Cinci bărbaţi acuzaţi de uciderea, în 2011, a omului de afaceri din Bacău Valeriu Damian au fost condamnaţi la închisoare între 15 şi 18 ani, nepotul victimei, judecat pentru instigare după ce ar fi comandat asasinatul, primind cea mai mare pedeapsă, însă sentinţa Tribunalului Bacău nu e definitivă.

487 afișări
Imaginea articolului Pedepse între 15 şi 18 ani de închisoare în dosarul uciderii unui om de afaceri din Bacău

Pedepse între 15 şi 18 ani de închisoare în dosarul uciderii unui om de afaceri din Bacău (Imagine: Ovidiu Vanghele/Medxiafax Foto)

Tribunalul Bacău a dat sentinţele, miercuri, pentru primul lot judecat în cazul asasinării omului de afaceri Valeriu Damian, pedepsele - care nu sunt însă definitive - fiind cuprinse între 15 şi 18 ani de închisoare, în funcţie de implicarea fiecărei persoane în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Andrei Trofim a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu.

Nepotul omului de afaceri ucis, Mihăiţă Mincioagă, a primit o pedeapsă mai mare, adică 18 ani de închisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu. Bărbatul este acuzat că ar fi comandat asasinarea lui Valeriu Damian după ce acesta din urmă a încercat să îi ia toate afacerile lăsate înainte de a merge la închisoare, inclusiv cele dezvoltate pe perioada cât fusese încarcerat.

Doi fraţi din Republica Moldova, Tudor şi Grigore Druţă, cei care au organizat asasinatul prin identificarea locului şi filajul lui Valeriu Damian, au fost condamnaţi la 17 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, violare de domiciliu şi tâlhărie.

Tot în acest dosar, Nicuşor Ghinadi, cel care a intermediat legătura între nepotul omului de afaceri Valeriu Damian şi cei doi fraţi moldoveni pentru a pune la cale asasinatul, a primit cea mai mică pedeapsă, de 15 ani de închisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi cinci basarabeni acuzaţi de uciderea lui Valeriu Damian, aceştia vor fi judecaţi într-un alt dosar, tot pentru omor deosebit de grav, după ce procurorii au dispus disjungerea cauzei întrucât prinderea autorilor crimei s-a făcut la câteva luni de la comiterea asasinatului.

Ultimul identificat de autorităţile judiciare a fost basarabeanul Iurie Procopenco, prins în Ucraina şi adus în România în 5 mai 2015, cu o cursă aeriană de linie, pe Aeroportul "Henri Coandă".

Iurie Procopenco, Ramazan Murtazaliev - fost luptător profesionist, Sergiu Cebotari, Petru Calamanov, Alexei Vîjîilă, alături de Andrei Trofim, condamnat deja, sunt acuzaţi de omor deosebit de grav şi tentativă de tâlhărie, după ce l-au torturat pe Damian, căuia i-au legat mâinile şi picioarele cu bandă adezivă şi l-au asfixiat în încercarea de a-l determina să spună unde ţine banii.

După comiterea omorului, cei şase moldoveni au fugit în Republica Moldova.

În luna aprilie 2012, cei şase au fost prinşi în regiunea Nicolaevsk din Ucraina, după comiterea unei tâlhării prin aceeaşi metodă ca şi în cazul Damian. Anchetatorii ucrainieni au arestat atunci numai cinci dintre suspecţi, Andrei Trofim fiind lăsat în libertate.

Acesta a semnat un autodenunţ în care a descris cu lux de amănunte cum a fost omorât, în România, Valeriu Damian şi a menţionat că, atunci când şi-a dat seama că victima este în stare gravă, a încercat să o resusciteze.

Omul de afaceri băcăuan Valeriu Damian a fost găsit mort în locuinţa sa din judeţul Bacău în luna august 2011, de către soţia sa, care a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Valeriu Damian avea picioarele legate şi mai multe urme de lovituri pe corp.

Omul de afaceri Valeriu Damian (66 de ani) era căsătorit şi avea două fete.

Valeriu Damian deţinea mai multe benzinării şi magazine cu piese auto.

În 2004, Vasile Damian şi fratele lui, Nicuşor Damian, au fost arestaţi pentru că au oferit magistratului Vasile Doană 100.000 de dolari mită pentru fi oprite cercetările procurorilor anticorupţie în cazul lor.

Cei doi au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Ei au cerut ulterior întreruperea executării pedepsei, din motive medicale.

Referitor la fraţii Grigore şi Tudor Druţă, cetăţeni români de origine basarabeană, stabiliţi la Iaşi, surse din rândul anchetatorilor declarau, pentru MEDIAFAX, că ei sunt bănuiţi că l-au găzduit pe teritoriul României pe Vitalie Proca, asasinul profesionist care, în data de 26 noiembrie 2012 a comis tentativa de asasinat din cartierul bucureştean Vitan.

De altfel, Vitalie Proca a fost angajat de către fraţii Bogdan şi Răzvan Măraru prin intermediul lui Ion Druţă, fratele celor doi basarabeni.

Fraţii Druţă aveau legături cu Proca după ce unul dintre ei fusese închis împreună cu acesta într-un penitenciar din Federaţia Rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici