Perioada indemnizaţiei de copii, redusă la un an. Suma rămâne aceeaşi

Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat, luni seara, premierul Emil Boc.

241 afișări
Imaginea articolului Perioada indemnizaţiei de copii, redusă la un an. Suma rămâne aceeaşi

Perioada indemnizaţiei de copii, redusă la un an. Suma rămâne aceeaşi (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit.

Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani.

"Începând cu anul 2011, situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei - un an; valoarea indemnizaţiei - la fel ca şi acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; primă de reîntoarcere de 500 lei; concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge între 12 şi 24 luni cu concediu fără plată. Oricând în această perioadă de timp, părintele se întoarce la muncă, primeşte o primă de întoarcere de 500 lei pe lună", a spus Boc.

Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.

Modificările au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

"Am luat această decizie pentru ca, pe de-o parte, să nu-i afectăm pe cei care sunt astăzi în situaţia de a avea îndemnizaţia de creştere a copilului în derulare, iar în al doilea rând ca să pregătim, în 2011, un program coerent al Guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, pentru construcţia de creşe, să adoptăm legislaţia în Parlament cu privire la bone, în al treilea rând să transformăm, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe astfel încât numărul acestora să poată fi suficient pentru cererea cu insistenţă pe piaţă în privinţa creşelor şi, nu în ultimul rând, perfecţionarea legislaţiei care vizează tichetele de creşă. Cu alte cuvinte, pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poată exista locuri suficiente în creşă pentru copiii care vor veni acolo în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă sau la sfârşitul celor douăsprezece luni de concediu care vizează creşterea copilului", a spus Boc.

Liderii coaliţiei au convenit, duminică seară, ca perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului să fie menţinută la doi ani. Discuţia finală urma să aibă loc luni dimineaţă, pentru a fi stabilit şi noul cuantum al indemnizaţiei, conform unor surse din coaliţie.

La şedinţa de luni dimineaţa a coaliţiei a sosit însă şi preşedintele Traian Băsescu, iar surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că şeful statului le-a spus membrilor coaliţiei că resursele bugetare nu permit ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie menţinută la doi ani şi a sugerat că această durată ar trebui redusă la un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici