EXCLUSIV: Numărul secretarilor de stat din MAE va fi mărit de la trei la patru

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că organigrama MAE va fi modificată astfel încât să cuprindă patru posturi de secretari de stat, cu unul mai mult decât cele prevăzute în prezent.

2070 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Numărul secretarilor de stat din MAE va fi mărit de la trei la patru

Premierul a dat instrucţiuni pentru deblocarea angajărilor la MAE, dar şi la alte ministere (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

De asemenea, Marga a precizat că în prezent sunt ocupate trei posturi de secretari de stat - Bogdan Aurescu, Luminiţa Odobescu şi Dan Petre -, urmând ca pentru al patrulea să fie desemnat în perioada următoare ocupantul.

"Organigrama va avea patru posturi de secretar de stat şi atunci, la această oră, sunt ocupate Bogdan Aurescu, (Luminiţa - n.r.) Odobescu şi Dan Petre. Şi mai vine încă o poziţie", a spus Marga.

Dan Petre, fost consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu şi fiul lui Zoe Petre, a fost numit de premierul Victor Ponta, vineri, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, în locul lui Anton Niculescu, eliberat din funcţie.

Dan Petre are susţinerea PNL pentru ocuparea acestei funcţii.

În minister au fost trei secretari de stat în mandatele lui Cristian Diaconescu şi Teodor Baconschi, respectiv Bogdan Aurescu, Luminiţa Odobescu şi Anton Niculescu, cărora li se adaugă şi secretarul general Maria Ligor.

Ministrul Marga anunţase, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului, că două din cele trei posturi de secretari de stat urmau să fie asumate politic de PSD, iar unul de PNL, nefiind exclus ca pe acestea să rămână sau să fie numiţi diplomaţi de carieră.

Premierul Victor Ponta anunţase săptămâna trecută că îi va propune lui Bogdan Aurescu să rămână secretar de stat la MAE, cu susţinerea PSD.

Andrei Marga anunţase anterior că premierul Ponta "a dat instrucţiuni" ca la MAE, dar "şi la alte ministere" să se facă o deblocare a angajărilor, dincolo de regula cu un nou angajat la şapte plecaţi, respectându-se însă anvelopa bugetară a costurilor cu personalul convenită cu FMI.

"Primul-ministru a dat instrucţiuni, nu numai la Externe, ci şi la alte ministere, să aibă loc o deblocare în sensul că se pot face angajări. Şi noi vom face (...) Dincoace de acea regulă cu 1 la 7. Dacă ne uităm bine în negocierile cu FMI care sunt mereu invocate, acolo este o limită pusă la anvelopa financiară a posturilor, nu la efectivul de posturi. Şi atunci în aceeaşi anvelopă financiară poţi să te mişti", a afirmat ministrul Marga, răspunzând întrebărilor la finalul reuniunii consilierilor economici.

El a adăugat că anvelopa financiară pentru costurile cu personalul e "cea stabilită prin legea bugetului şi rectificările care au fost şi care vin".

Întrebat câte posturi vor fi scoase la concurs în MAE, el a arătat că încă nu s-a făcut o evaluare, dar prioritate trebuie acordată celor din misiunile diplomatice.

"Încă nu am făcut o evaluare, dar pot spune că vom redeschide rapid concursurile pentru posturi şi cu deosebire în afară. De pildă, avem situaţii în care e o singură persoană într-o misiune de reprezentare a României, ori o singură persoană nu poate face faţă, mai ales acolo unde sunt şi relaţii economice", a afirmat Marga.

Anterior, în discursul susţinut în faţa consilierilor economici din misiunile externe ale României, Marga arătase că nu e normal ca, în urma tăierilor de personal efectuate în ultimii ani în MAE din cauza austerităţii, aceştia să fie folosiţi pentru chestiuni de gospodărire ale ambasadelor, la fel cum nu e normal ca în reprezentanţele diplomatice să fie un singur angajat, care să fie şi administrator sau portar.

"Ştim ce avem de făcut, şi anume ca reprezentantul economic să nu fie folosit pentru chestiuni de gospodărie a Ambasadei, să fie folosit conform competenţelor, aceasta este crucial. Pe de altă parte, mai ştim că sunt misiuni unde şeful de misiune este şi administrator, este poate chiar şi portar. Foarte curând vom interveni pentru normalizarea acolo unde sunt relaţii sau e un potenţial de relaţii economice semnificativ. Ştim constrângerile determinate de politica de austeritate, dar trebuie spus că în unele locuri tăierile costă mai mult decât asigurarea de posturi care să aibă eficienţa necesară. Vă asigur că ne gândim la aceasta şi domnul prim-ministru chiar a dat instrucţiuni în sensul de a se debloca posturile, desigur rămânând în cadrul anvelopei financiare care este negociată cu FMI şi care este binecunoscută celor de faţă", a spus ministrul de Externe.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011, iar strategia fiscal-bugetară a Guvernului prevede că politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută şi în acest an.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că Guvernul vrea însă să flexibilizeze regula, urmărind ca aceasta să fie aplicată la nivel sectorial şi nu pentru fiecare instituţie în parte, astfel încât să poată decide angajări în zonele care au un deficit de personal, subiectul fiind discutat în ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

În 18 aprilie, Guvernul Ungureanu a introdus, la capitolul "Obiectivele pe termen mediu" din Programul de convergenţă pentru perioada 2012-2015, angajamentul de a continua politica de îngheţare a angajărilor în sistemul public, cu mici excepţii.

"Deşi nu se mai întrevăd măsuri de austeritate de genul celor aplicate în 2010, pe partea de cheltuieli se va menţine o abordare prudentă tocmai pentru a consolida trendul sustenabil al finanţelor publice. Reducerea numărului de angajaţi în sectorul public va continua prin politica de înlocuire a unui singur anagajat din 7 care părăsesc sistemul; această politică va fi însă aplicată cu mai multă flexibilitate, pentru a se elimina blocajele determinate de lipsa de personal", se arată în documentul aprobat, în aprilie, de Guvern şi obţinut de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici