Presa internaţională: Protestele din România nu dau niciun semn că s-ar încheia. Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate, cerând demisia preşedintelui

Protestele care se desfăşoară de patru zile în România nu dau niciun semn că s-ar încheia, scrie presa internaţională, notând că manifestaţia de duminică seara de la Bucureşti a degenerat, fiind înregistrate incidente violente soldate cu răniţi.

9216 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională: Protestele din România nu dau niciun semn că s-ar încheia. Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate, cerând demisia preşedintelui

Presa internaţională: Protestele din România nu dau niciun semn că s-ar încheia. Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate, cerând demisia preşedintelui (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Pentru a patra zi consecutiv, românii au ieşit în stradă în capitală şi în alte mari oraşe ale ţării, precum Cluj, Timişoara şi Iaşi, relatează postul de radio Europe1.

Agenţia Associated Press notează că protestele din România nu dau nici un semn că s-ar încheia, după ce demonstranţii furioşi pe măsurile de austeritate au aruncat cu pietre şi sticle incendiare spre poliţie. Un bărbat a fost cuprins de flăcări pentru scurt timp, precizează AP, adăugând că ministrul de Interne Traian Igaş a convocat o reuniune de urgenţă.

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite duminică seara la Bucureşti, în cursul unei manifestaţii care a degenerat, scrie la rândul său agenţia France Presse. O mie de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, acuzat că se află la originea unei scăderi drastice a nivelului de trai, adaugă AFP.

Postul Voice of Russia menţionează că protestatarii din Bucureşti au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov spre forţele de ordine.

Protestele au început în ţară joi, în sprijinul unui oficial care a demisionat din Ministerul Sănătăţii, după ce a criticat un proiect controversat de reformă a sistemului sanitar. Guvernul a retras proiectul vineri, dar acest lucru nu i-a calmat pe manifestanţi, care au ieşit din nou în stradă pentru a exprima nemulţumirea generală faţă de reducerea cheltuielilor şi nivelul de trai, precizează agenţia Reuters.

Postul de televiziune BBC informează că, în aceste condiţii, alianţa partidelor de opoziţie a cerut alegeri anticipate.

Potrivit CNN, unii dintre protestatari au cerut dreptate şi au acuzat Guvernul şi măsurile de austeritate pentru nivelul scăzut de trai.

Radio France Internationale menţionează că reluarea creşterii economice nu a produs încă efecte în viaţa de zi cu zi a românilor, care cer acum alegeri anticipate.

Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate, dar şi faţă de nepotism şi corupţia larg răspândită, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, altădată popular, notează Deutsche Welle. Premierul Emil Boc a făcut însă apel la dialog.

Conform agenţiei germane DPA, protestatarii au afirmat de asemenea că sunt furioşi pe preşedinte din cauza comportamentului său tot mai autoritar.

Un jurnalist de televiziune a fost bătut în timp ce transmitea live de la proteste, remarcă Radio Olanda, adăugând că manifestanţii au dat foc la coşuri de gunoi şi au devastat chioşcuri de ziare, în timp ce forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene.

La rândul său, postul de televiziune iranian Press TV relatează că demonstranţii au scandat sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu, cerându-i demisia.

Agenţia China Nouă precizează că aceste proteste sunt cele mai serioase de când preşedintele Traian Băsescu a venit la putere, în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici