Prevederile privind concedierile colective nu se aplică salariaţilor din instituţii publice - proiect

Prevederile din Codul muncii referitoare la concedierile colective nu se aplică salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice sau în cazul contractelor individuale de muncă pe durată determinată, potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului muncii, obţinută de MEDIAFAX.

155 afișări
Imaginea articolului Prevederile privind concedierile colective nu se aplică salariaţilor din instituţii publice - proiect

Prevederile privind concedierile colective nu se aplică salariaţilor din instituţii publice - proiect (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice în decembrie 2010 prevedea abrogarea articolului 72, potrivit căruia "angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora".

În ultima variantă a proiectului de modificare a Codului muncii, obţinută de MEDIAFAX, Ministerul Muncii a renunţat la abrogarea articolului 72, propunând în schimb modificarea acestuia, în sensul în care prevederile referitoare la concedierile colective, cuprinse în articolele 68 - 71, să nu se aplice salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice sau în cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe durată determinată, cu excepţia cazurilor în care aceste concedieri au loc înainte de data expirării contractelor.

Totodată, în documentul obţinut de MEDIAFAX este prevăzut şi că, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia, însă, în această perioadă, salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.

Ministerul Muncii mai propune modificarea şi completarea articolului 32, alineatul 4, prin care se stabileşte că perioada de probă constituie "vechime în muncă şi stagiu de cotizare", până în prezent fiind prevăzută doar vechimea.

La articolul 34, faţă de varianta aflată în dezbatere publică, se modifică un nou alineat, care prevede că "Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, tipul contractului individual de muncă, salariul brut de încadrare, sporurile permanente, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă".

Ultima variantă a proiectului de modificare a Codului muncii vizează şi articolul 157, alineatul 1, potrivit căruia "salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora".

Astfel, potrivit ultimelor propuneri, salariul individual ar urma să fie stabilit în urma negocierilor individuale între angajator şi salariat.

În ultima variantă a proiectului de modificare a Codului muncii se propune majorarea termenului de preaviz, de la 15 la 20 de zile, în cazul concedierii persoanelor care sunt inapte fizic şi/sau psihic, fapt ce nu le permite să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat, în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat, dacă se desfiinţează locul de muncă sau în cazul concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, reprezentând încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, fără legătură cu persoana acestuia.

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului de concediu fără plată numai dacă absenţa sa ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii, fără a mai fi necesar acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, cum prevede în prezent Codul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici