Procuror specialist, despre firmele offshore: Sunt entităţi juridice folosite des în scopuri licite

Elena Hach, procuror specializat în domeniul combaterii şi spălării banilor, a explicat pentru MEDIAFAX, cum funcţionează şi care este rolul firmelor offshore, precizând că "sunt folosite des în scopuri pur licite".

2265 afișări
Imaginea articolului Procuror specialist, despre firmele offshore: Sunt entităţi juridice folosite des în scopuri licite

Procuror specialist, despre firmele offshore: Sunt entităţi juridice folosite des în scopuri ilicite (Imagine: Shutterstock)

„Companiile offshore sunt entităţi juridice folosite des în comerţul international pentru scopuri pur licite, ele funcţionând în baza legislaţiei specifice ţării în care sunt înregistrate", un exemplu frecvent fiind fondurile de investiţii, unde "mai mulţi bogaţi ai lumii pun în comun fonduri în scopul obţinerii de profit pe o piaţă. Ei beneficiază de protecţia identităţii iar lucrurile sunt mult simplificate întrucât un administrator va gestiona fondul de investiţii iar investitorii vor culege roadele", a precizat pentru MEDIAFAX Elena Hach, procuror specializat în domeniul combaterii şi spălării banilor.

Magistratul a declarat că firmele offshore nu sunt ilegale şi nici relaţiile comerciale cu acestea, precizând că pot lua formă ilegală atunci când sunt folosite pentru ascunderea fondurilor ilicite, fiind preferate pentru că este greu să obţii informaţii despre beneficiarul real.

"În cazul în care se fac tranzacţii pe zone offshore ce prezintă suspiciuni de spălare a banilor, soluţia este schimbul de informaţii cu unitatea de informaţii financiare din ţara respectivă, fiind de notat şi rapiditatea cu care pot fi obtinuţe, uneori şi în 24 de ore", a mai explicat Elena Hach.

Precizările vin în contextul în care un grup de mass-media internaţional, coordonat de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, a dezvăluit faptul că mai multe personalităţi sportive, lideri politici, oameni de afaceri şi celebrităţi, beneficiază de sistemul de conturi offshore, în paradisuri fiscale cu reglementări opace, pentru a-şi ascunde averile, investigaţia purtând numele de "Panama Papers".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici