Proiect al Ministerului Sănătăţii: Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de cel mult 12 ore

Spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puţin 20 de paturi, sub acest număr unităţile organizându-se în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore, arată un proiect al Ministerului Sănătăţii, supus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, până în 28 august.

1457 afișări
Imaginea articolului Proiect al Ministerului Sănătăţii: Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de cel mult 12 ore

Proiect al Ministerului Sănătăţii: Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de cel mult 12 ore (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care furnizează servicii medicale şi care se organizează cu minim 20 paturi pentru spitalizare continuă, se arată în proiectul pentru modificarea şi completarea anexelor 1, 2 şi 3 la Ordinului ministrului sănătăţii nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul reglementează, pentru prima dată, durata spitalizării de zi.

"Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore", se precizează în proiectul Ministerului Sănătăţii.

Conform aceluiaşi proiect, unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unităţii sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidenţă a spitalului şi nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigaţii şi tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spaţial-funcţională şi cu asigurarea unei zone de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori.

Personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de spitalizare de zi, în funcţie de capacitate, de volumul şi de tipul serviciilor oferite poate fi personal distinct sau din secţiile ori compatimentele spitalelor.

Pentru unitatea de spitalizare de zi, aferent saloanelor vor fi cabinete de consultaţii medicale, cabinet asistente medicale, săli de tratamente sau pansamente, săli pentru mici intervenţi, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienţi, grupuri sanitare personal, spaţii pentru materiale sanitare şi consumabile, spaţii depozitare lenjerie curată/lenjerie murdară, spaţiu pentru depozitarea temporară a deşeurilor periculoase, spaţiu pentru ustensile de curăţenie, şi vestiare, dacă saloanele nu sunt prevăzute cu spaţiu cu această destinaţie, se mai aratăî în proiect.

Proiectul mai prevede că unitatea de spitalizare de zi se organizează unitar sau, după caz, pot fi nominalizate paturi pentru grupuri de specialităţi medicale şi paturi pentru grupuri de specialităţi chirurgicale, având sau nu corespondenţă cu secţiile sau compartimentele cu spitalizare continuă.

Potrivit aceluiaşi proiect de ordin, în termen de şase luni de la publicarea documentului, spitalele care au în structură spitalizare de zi îşi vor reorganiza această structură în conformitate cu noile reglementări.

Tot în şase luni de la publicarea ordinului, unităţile care funcţionează în prezent cu mai puţin 20 de paturi se vor organiza ca unităţi sanitare ambulatorii cu sau fără paturi de spitalizare de zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici