Proiect: Haine şi produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

Mamele care se prezintă la consultaţiile prenatale ar putea primi gratuit, la ieşirea din spital, haine şi produse de îngrijire pentru fiecare nou-născut, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat de 32 de parlamentari.

735 afișări
Imaginea articolului Proiect: Haine şi produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

Proiect: Haine şi produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

"Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale", potrivit proiectului depus de 32 de parlamentari la Senat.

În România, doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii, deşi medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la cel puţin opt controale ginecologice, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Iniţiatorii proiectului mai spun că România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. Astfel, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate în Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%), se mai arată în expunerea de motive semnată de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru.

În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, la nivel european, România rămâne ţara cu cea mai mare incidenţă, cu 9,80%, dublu faţă de media UE, fiind similară celei din Tonga sau Samoa, se mai arată în documentul citat.

Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurităţii a ajuns la nouă la sută.

Potrivit expunerii de motive, introducerea acestei măsuri de prevenţie stimulează prezentarea la consultul prenatal şi monitorizarea corespunzătoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale.

Costurile generate de acordarea acestui sprijin material femeilor care fac dovada prezentării la consultaţiile prenatale ar avea o valoare cuprinsă între 30 şi 90 de milioane de lei anual, potrivit studiilor de impact invocate în expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, costurile anuale ale acestei măsuri de prevenţie sunt echivalente cu cele pentru o singură zi de tratament, de 1.000 de euro, pentru toţi prematurii, respectiv aproximativ 20.000.

Legea privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale ar diminua eforturile financiare necesare tratamentului patologiei materno-fetale şi cheltuielile legate de dezvoltarea unor copii cu probleme la naştere, susţin iniţiatorii proiectului.

Valoarea în lei a sprijinului material de care vor beneficia mamele care fac dovada prezentării la consultaţiile prenatale ar urma să fie actualizată anual, prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei. Fondurile pentru acordarea sprijinului material, precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care va fi suplimentat cu sumele necesare.

Proiectul de lege privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru combaterea mortalităţii infantile în familiile sărace, iar în 1949 l-a generalizat.

"Chiar şi după 75 de ani, «cutia finlandeză» face parte din tradiţiile importante ale ţării şi reprezintă un simbol al maternităţii. Statisticile arată că şi această «cutie finlandeză» contribuie la realizarea celei mai mici mortalităţi infantile din lume", potrivit expunerii de motive.

Legea ar uma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, dacă propunerea legislativă va întruni sprijinul Parlamentului. Senatul este prima cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici