PROTESTE în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară pentru familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene - FOTO

Peste 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Proteste similare au avut loc, sâmbătă, la Cluj-Napoca, Constanţa sau Timişora, participanţii cerând grăbirea anchetei sociale care are loc în Norvegia şi implicarea mai activă a autorităţilor române în soluţionarea acestui caz, astfel ca familia respectivă să fie reîntregită.

9857 afișări
Imaginea articolului PROTESTE în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară pentru familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene - FOTO

PROTESTE în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară pentru familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene (Imagine: Alexandru Dobre/Mediafax Foto)

UPDATE - Peste 2.000 de persoane au protestat, sâmbătă, timp de aproximativ de două ore, în Piaţa Victoriei din Capitală. Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat şi a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Daniel Bodnariu, unchiul copiilor şi unul dintre organizatorii protestului, a spus că manifestaţia are menirea de a face publice lucrurile ce se petrec "într-o ţară aşa-zis civilizată".

De asemenea, fratele lui Marius Bodnariu a condamnat acţiunea instituţiei statului norvegian care de la o simplă sesizare a hotărât preluarea în custodia statului a copiilor familiei şi ulterior, în scurt timp, deschiderea procedurii de adopţie.

Daniel Bodnariu a spus şi că intervenţia Barnevernet (Protecţia Copilului din Norvegia - n.r.) ar fi fost abuzivă, în sensul că a desprins copiii de o familie unită, nonviolentă şi nonradicală. Acesta a precizat şi că Barnervernet este o instituţie ce ar avea o autoritate chiar mai mare decat autorităţile judiciare, dar că fratele său şi familia acestuia au iniţiat în justiţie procedurile de recuperare a copiilor.

La mitingul din Capitală au participat apropiaţi ai familiei Bodnariu, dar şi susţinători din Bucureşti, Suceava, Sibiu, Constanţa, Braşov, Piatra Neamţ.

Oamenii aveau bannere cu mesajele: "Noi susţinem familia Bodnariu", "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Români din toate ţările uniţi-vă. Vi se fură copiii!", "Stop the Barnevernet" (Opriţi Barnevernet), "Mai bine mama săracă în România, decât mamă cu copii furaţi în Norvegia", "Domnule preşedinte Iohannis copiii răpiţi ai familiei Bodnariu sunt şi cetăţeni români!", "Isus a zis: lăsaţi copilaşii să vină la mine şi nu îi opriţi!", "Vi se pare că acesta este creştinism radical?".

Printre participanţii la protest s-a aflat şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, care a precizat că "s-a ajuns la o situaţie în care demersul politic este absolut necesar".

Referindu-se la implicarea sa directă, Titus Corlăţean a arătat că el a semnalat la Paris, la sfârşitul anului trecut, într-o reuniune importantă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, această situaţie dramatică a familiei Bodnariu şi că i-a cerut raportorului să facă un raport special pe această cauză şi să ridice împreună cu alţi parlamentari această situaţie.

"Separat, am formulat o interpelare Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei, împreună cu senatorul Ardelean şi cu un alt coleg din Republica Moldova, tocmai pentru a interveni pe relaţia cu Norvegia, tocmai pentru a restitui copiii luaţi samavolnic acestei familii", a spus Corlăţean, adăugând: "Nu în ultimul rând, în Parlamentul României, în Senat, am făcut o interpelare către Guvernul României, potrivit regulamentelor în vigoare, pentru a interveni politic şi chiar pentru a se lua în considerare o posibilă acţiune împotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

El a mai spus, despre familia Bodnariu, că este una "atât de frumoasă" şi că o familie creştină ce şi-a crescut copiii într-un spirit frumos, "contrar celor declarate de această instituţie odioasă din Norvegia, va fi reunificată".

Daniel Bodnariu, Titus Corlăţean, dar şi alte persoane au ţinut discursuri în faţa celor peste 2.000 de oameni, în care şi-au arătat susţinerea faţă de familia Bodnariu.

În timpul discursurilor, o femeie a fost rugată să părăsească zona alocată protestului. Reprezentanţii Jandarmeriei au menţionat că femeia nu avea interese comune grupului de protestatari şi că, la solicitarea organizatorilor, aceasta a fost îndepărtată de la manifestaţie.

 

Daniel Bodnariu, care a fost şi unul dintre organizatori acţiunii de sâmbătă, a precizat că astfel de proteste vor mai avea loc în Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară şi din străinătate. 

UPDATE 16:09 - Peste 200 de persoane au participat la o manifestare de susţinere a familiei Bodnariu, la Constanţa

Peste 200 de persoane au participat, sâmbătă, la Constanţa, la o manifestare de susţinere a familiei Bodnariu, căreia serviciile sociale norvegiene i-ar fi luat abuziv cei cinci copii şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Evenimentul a fost organizat de Comunitatea Regională Penticostală Constanţa, împreună cu Bisericile Evanghelice.

Oamenii s-au strâns începând de la ora 13.00, în faţa Prefecturii Constanţa, şi au avut mai multe pancarte pe care scria: "Stop the Barnevernet" ("Opriţi Barnevernet"), "Norway do not separate Bodnariu family" ("Norvegia, nu separa familia Bodnariu"), "Norway stop child kidnapping" ("Norvegia, opreşte răpirea copiilor"), "Dreptate pentru familia Bodnariu", "Nimic fără Dumnezeu", "Norway Give children back to their family" ("Norvegia, dă copiii înapoi familiei").

Preşedintele Comunităţii Regionale Penticostale Constanţa, Vasilică Croitor, a declarat că solicită revizuirea cazului Bodnariu.

"Dorim să fie revizuit cazul acesta de nişte instanţe care înţeleg valoarea familiei, care înţeleg preceptele creştine ale familiei şi care să dea o şansă acestei familii ca să îndrepte dacă sunt lucruri pe care nu le-a făcut cum trebuie de la bun început. Ne referim în primul rând la instanţele norvegiene. Sunt legi care întotdeauna pot fi perfectibile. Am înţeles că există anumite proceduri, există proceduri speciale în ceea ce priveşte situaţia drepturilor copilului, or noi cunoaştem din experienţa noastră din România legile speciale întotdeauna sunt nişte legi care deschid anumite portiţe, care creează loc de interpretări, acolo cred că este de lucrat. O familie care pierde cinci copii într-un mod atât de brusc, fără niciun fel de drept de apel în prima instanţă, e prea mult. Cred că există loc de abordări diferite", a afirmat Vasilică Croitor.

El crede că familia Bodnariu trebuie să redobândească drepturile părinteşti.

"Familia aceasta trebuie să intre într-o procedură de consiliere specială, trebuie să aibă dreptul şi la mai mulţi consilieri, mai mulţi sfătuitori, am înţeles că la început nu au avut cei mai buni avocaţi, cei mai pregătiţi pe speţa aceasta şi familia aceasta trebuie îndrumată ca să facă lucrurile mai bine, să fie monitorizată, dar să poată să redobândească drepturile părinteşti. Nu vrem prin protestul nostru de astăzi, prin manifestaţia de astăzi, să ne suprapunem instanţelor, dar în acelaşi timp putem spune că Europa, în general tot mai secularizată, tot mai umanistică şi tot mai legată de gândirea corectă politic tinde să facă exces de zel. Vorbim despre copii, un sugar care e luat din braţele mamei, lucrul acesta ar trebui să fie posibil doar în situaţii extrem de clar precizate, dificile, nu într-un context în care lucrurile sunt destul de neclare", a menţionat preşedintele Comunităţii Regionale Penticostale Constanţa, care cuprinde judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi.

Participanţii au subliniat că prin manifestaţia de sâmbătă doresc să fie solidari cu familia Bodnariu, dar în acelaşi timp au vrut să tragă şi un semnal de alarmă pentru faptul că există legi care se dau împotriva familiei şi care au ca finalitate chiar distrugerea acesteia.

Zilele trecute au avut loc proteste similare la Oslo, Washington, Barcelona, Londra, Copenhaga, Dublin, iar sâmbătă, pe lângă Constanţa, manifestaţii au fost la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi la Bruxelles, Ottawa, Roma şi Haga. De asemenea, în perioada următoare sunt programate mişcări de protest la Madrid, Praga, Varşovia, Riga, Viena, Calcutta, Bratislava.

Manifestarea de la Constanţa a durat aproximativ o oră şi jumătate, desfăşurându-se fără incidente.

UPDATE 15:21 - La Timişoara, circa 500 de persoane au participat la un miting de susţinere a familiei Bodnariu

Circa 500 de persoane au participat, sâmbătă, la Timişoara, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, căreia serviciile sociale norvegiene i-ar fi luat abuziv cei cinci copii, iar la finalul acţiunii participanţii i-au înmânat prefectului Mircea Băcală un memoriu pentru a-l trimite Guvernului.

Aproximativ 500 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 11.00, în faţa Prefecturii Timiş, ele având pancarte cu mesaje precum "SOS! Vrem copiii înapoi" şi "România, trezeşte-te! Barnevernet (Protecţia Copilului din Norvegia - n.r.) ne-au furat copiii!", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestarea a fost organizată "împotriva abuzurilor Barnevernet şi în semn de solidaritate cu familia Marius şi Ruth Bodnariu, familie ai cărei cinci copii au fost luaţi abuziv de către statul norvegian", au anunţat iniţiatorii.

Printre manifestanţi s-au numărat senatorul UNPR Ioan Iovescu şi deputatul liberal Horia Cristian.

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a coborât şi el în mijlocul manifestanţilor şi le-a vorbit acestora, spunând că este solidar cu demersul lor. 

"Am coborât în mijlocul manifestanţilor pentru a dovedi că suntem solidari cu această situaţie. Am asigurat cetăţenii prezenţi că statul român, prin Guvernul României, este în legătură directă, prin diferite căi de comunicare, pentru a identifica o soluţie favorabilă acestei familii, pentru ca membrii acesteia să se reunească", a spus Mircea Băcală.

Prefectul a primit, apoi, din partea manifestanţilor, un memoriu pentru a-l transmite Guvernului României.

La final, manifestanţii au spus rugăciunea "Tatăl Nostru".

Mitingul de la Timişoara s-a încheiat după aproximativ o oră.

UPDATE 14:30 - Peste 500 de persoane, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, la Cluj-Napoca

Participanţii la manifestare, printre care şi mulţi copii, din Cluj-Napoca, Turda, Bistriţa, Oradea, s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, pe Bulevardul Eroilor din municipiu, având bannere cu mesaje în limbile română şi engleză, precum "Norvegia, nu separa familia Bodnariu", "Susţinem familia Bodnariu", "Doar adevărul va întoarce copiii la părinţii lor", "Norvegia, este timpul să ne dai copiii înapoi", "Opriţi ca Barnevernet (Autoritatea de protecţie a copilului din Norvegia - n.r.) să ne fure copiii", "Barnevernet omoară copiii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Gârbovan, organizatorul manifestării, a declarat că manifestanţii cer ca demersurile autorităţilor române în cazul familiei Bodnariu să fie făcute cât mai repede.

"Ne-am adunat la acest miting pentru susţinerea familiei Bodnariu şi cerem aducerea copiilor în familie. Mai cerem grăbirea anchetei sociale din Norvegia, luarea unei decizii şi cerem ca autorităţile din România să se implice mai activ în soluţionarea acestui caz. Soluţionarea înseamnă reîntregirea familiei, aici, în România, la familia extinsă, sau acolo, în Norvegia. Noi vrem ca aceste demersuri ale autorităţilor române să se facă cât mai repede", a spus Gârbovan.

Mitingul este autorizat de Primăria Cluj-Napoca între orele 13.00 şi 15.00.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

La solicitarea MAE, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentaţie pusă la dispoziţie de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a discutat, vineri, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre cazul Bodnariu, ambasadorul României la Oslo urmând să aibă în 13 ianuarie o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

Întrevederea a fost anunţată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat de presă care nu oferă detalii asupra convorbirii cu excepţia faptului că ''a fost reiterată de ambele părţi importanţa unei cooperări susţinute în cazul familiei Bodnariu''.

"Întâlnirea urmează unor demersuri susţinute întreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondenţe şi discuţii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele două ţări. Totodată, MAE, prin misiunea diplomatică de la Oslo, a acţionat în sensul materializării iniţiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar în Regatul Norvegiei. Este de aşteptat ca această vizită să aibă loc în perioada imediat următoare", informează MAE.

Ministerul a anunţat şi că Ambasada României la Oslo menţine constant legătura cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia.

La solicitarea MAE, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentaţie pusă la dispoziţie de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale.

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării intenţionează să facă o vizită în Norvegia în perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat, miercuri, vicepreşedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha.

"Vom discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a făcut, am înţeles că s-a făcut o anchetă socială cu privire la această familie şi la copii. Vrem că aflăm mult mai multe necunoscute pentru că, din păcate, încă nu ştim niciunii adevărul până nu ajungem acolo. (…) Am solicitat să ne pună la dispoziţie ancheta socială care s-a făcut, pentru că în baza anchetei au fost luaţi acei copii", a precizat, miercuri, Mircea Dolha pentru MEDIAFAX.

Dolha a precizat că membrii comisiei încearcă să stabilească întâlniri cu omologii acestora din Parlamentul norvegian, cu membri ai Guvernului şi cu reprezentanţi ai Protecţiei Copilului din Norvegia (Barnevernet), însă membrii Comisiei încă aşteaptă confirmarea întâlnirilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici