Proteste la Pungeşti: Localnicii au încercat să oprească maşini ale Chevron, jandarmii blocând drumul. Poliţia a întocmit trei dosare penale pentru distrugere

Zeci de localnici din localităţile vasluiene Siliştea şi Armăşoaia au ieşit din nou în stradă, luni noapte, în încercarea de opri o coloană de autotrenuri care se îndrepta spre perimetrul deţinut de Chevron la Pungeşti, jandarmii mobilizaţi în zonă blocând drumul judeţean cu garduri metalice. Poliţiştii vasluieni au întocmit trei dosare penale pentru distrugere, în urma incidentelor.

1399 afișări
Imaginea articolului Proteste la Pungeşti: Localnicii au încercat să oprească maşini ale Chevron, jandarmii blocând drumul. Poliţia a întocmit trei dosare penale pentru distrugere

Proteste la Pungeşti: Localnicii au încercat să oprească maşini ale Chevron, jandarmii blocând drumul (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto/AFP)

Poliţiştii vasluieni au întocmit trei dosare penale pentru distrugere, în urma incidentelor care au avut loc în noaptea de luni spre marţi la Pungeşti, după ce mai multe autotrenuri care transportau utilaje către platforma Chevron au fost lovite cu pietre de către localnicii protestatari.

Potrivit primelor informaţii furnizate de poliţişti, cercetările în acest caz au fost declanşate în urma plângerilor penale făcute de şoferii a trei autotrenuri aparţinând unor societăţi diferite de transport, care au reclamat că le-au fost avariate maşinile.

Astfel, şoferii au reclamat Poliţiei că în timp ce circulau pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, între localităţile Armăşoaia şi Pungeşti, persoane necunoscute au aruncat cu pietre în autotrenuri, distrugând parbrizele şi suportul de protecţie de la oglinda laterală în cazul a două dintre maşini, precum şi un geam lateral la cel de-al treilea autovehicul.

"În urma sesizărilor primite, poliţiştii au întocmit trei dosare penale pentru infracţiunea de distrugere. Serviciul de Investigaţii Criminale Vaslui desfăşoară cercetări în acest caz pentru identificarea autorilor, activitatea desfăşurându-se sub supravegherea procurorilor Parchetului Judecătoriei Vaslui", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

În noaptea de luni spre marţi, pe sectorul de drumul judeţean care tranzitează satele Siliştea şi Armăşoaia din comuna vasluiană Pungeşti au avut loc noi proteste ale localnicilor, faţă de intenţia companiei Chevron de explorare a gazelor de şist în zonă, unde a fost amenajată deja platforma betonată pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare.

Zeci de localnici au încercat să oprească mai multe camioane care transportau utilaje spre perimetrul deţinut de compania petrolieră americană între localităţile Siliştea şi Pungeşti. Oamenii au atacat cu pietre maşinile companiei, iar unii dintre ei au încercat să se aşeze în faţa acestora pentru a nu le mai permite să înainteze.

"Localnicii au încercat să opună rezistenţă acelor maşini care, din ce am înţeles, transportau componente ale sondei care urmează să fie instalată la Siliştea. Au trecut foarte multe camioane, iar şoferii, în loc să încetinească, au accelerat pe acele porţiuni unde oamenii au ieşit în stradă. Din câte am aflat, au fost sparte cu pietre geamurile a trei camioane", declarat Zîna Domintean, unul dintre liderii Asociaţiei Mişcării de Rezistenţă Pungeşti.

În zonă au fost mobilizaţi zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice de-a latul şoselei, pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la ieşirea din localitatea Siliştea, pentru a nu le permite localnicilor să înainteze spre perimetrul deţinut de Chevron.

Marţi, cea mai mare parte a jandarmilor au fost retraşi din zonă, însă la ieşirea din localitate Siliştea există în continuare filtrul unde se face legitimarea celor care doresc meargă pe drumul judeţean spre localitatea Pungeşti.

Compania Chevron deţine în concesiune,în judeţul Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.

De asemenea, în perimetrul de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi, iar printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de către forţele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici