Războiul din Ucraina, ziua 788. O grupare paramilitară pro-ucraineană susţine că a atacat Sevastopulul / Circulaţia pe Podul Crimeea, oprită temporar / Reacţia Moscovei, după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de 60 de miliarde pentru Kiev: mii de ucraineni sunt în maşina de tocat carne / Explozie la Odesa

Americanii aduc din nou speranţă pentru Ucraina prin ajutorul aprobat de Congres.

5492 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 788. O grupare paramilitară pro-ucraineană susţine că a atacat Sevastopulul / Circulaţia pe Podul Crimeea, oprită temporar / Reacţia Moscovei, după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de 60 de miliarde pentru Kiev: mii de ucraineni sunt în maşina de tocat carne / Explozie la Odesa

Războiul din Ucraina, ziua 788. Reacţia lui Zelenski după ce Congresul a aprobat un ajutor de 60 de miliarde pentru Kiev: Vor salva vieţi

UPDATE SUA ar putea începe să trimită ATACMS la Kiev peste o săptămână

Statele Unite ar putea începe transferul sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de acţiune (ATACMS) către Ucraina "până la sfârşitul săptămânii", în aşteptarea aprobării de către Casa Albă a pachetului de ajutor militar adoptat recent în Camera Reprezentanţilor, a declarat senatorul american Mark Warner.

După luni de întârzieri şi lupte politice interne, Camera Reprezentanţilor a aprobat sâmbătă un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Se aşteaptă ca Senatul să avanseze proiectul de lege în zilele următoare, după care preşedintele american Joe Biden îl va semna ca lege.

Warner, un democrat, a declarat că transporturile care includ sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune ar putea fi gata de plecare în câteva zile.

"Sper că odată ce preşedintele va semna ... asigurându-mă că Congresul îşi face treaba, aceste materiale vor fi în tranzit până la sfârşitul săptămânii", a declarat Warner.

UPDATE „Ucraina nu va fi al doilea Afganistan”, spune Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat că pachetul de ajutor crucial al SUA pentru Ucraina „trimite un semnal puternic" că ţara sa „nu va fi al doilea Afganistan".

După luni de blocaj, democraţii şi republicanii s-au unit în Camera Reprezentanţilor din SUA pentru a aproba un pachet de măsuri - în valoare de 60,8 miliarde de dolari (49 miliarde de lire sterline) - pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei.

Zelenski a declarat la NBC News că acest ajutor este „o dovadă de leadership din partea Statelor Unite".

„Acest ajutor va întări Ucraina şi va trimite Kremlinului un semnal puternic că nu va fi al doilea Afganistan", a spus el.

„Jumătate de an am aşteptat. Acum am ajuns la acest moment important şi la acest vot pozitiv".

UPDATE Germania şi Lituania scotocesc centralele electrice închise pentru a găsi piese pentru Ucraina

Centralele electrice dezafectate din Germania şi Lituania sunt examinate pentru a vedea dacă pot fi recuperate piese şi trimise la Kiev pentru a repara şi reface infrastructura energetică ucraineană afectată de loviturile ruseşti.

Specialiştii ucraineni se află deja în Lituania în căutarea de piese, iar Germania s-a oferit recent să le deschidă pe ale lor pentru examinare, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko.

Moscova şi-a intensificat recent atacurile cu rachete şi drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice din întreaga ţară, inclusiv centrala Trypillia, principalul furnizor de electricitate pentru oraşele Kiev, Zhytomyr şi Cherkasy.

UPDATE Ucraina spune că a lovit o navă rusă în Crimeea anexată

Un atac anti-navă ucrainean cu sistemul R-360 „Neptun" asupra oraşului-port Sevastopol din Crimeea ocupată de ruşi a provocat astăzi daune şi un incendiu la bordul Kommuna, o navă de salvare din Flota rusă la Marea Neagră. Oficialii ruşi susţin că racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană, focul fiind cauzat de resturi căzute care au fost stinse rapid.

Nava Kommuna este una dintre cele mai vechi din flota rusă, dar şi din lume. Un catamaran cu cocă dublă, ea a fost realizată la Şantieurl naval Putilov din Sankt Petersburg, începând cu noiembrie 1912, sub numele de Volkhov. În 1914 a fost lansată la apă, iar din 1915 este în serviciul Forţelor Navale ruse.


În aprilie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei, nava a fost desfăşurată după scufundarea crucişătorului cu rachete ghidate Moskva. Moskva s-a scufundat la 130 km în largul coastei de la Odesa, la o adâncime de 45-50 de metri. Dimensiunea Moskva, care s-a scufundat într-o singură bucată, a făcut ca aducerea la suprafaţă să fie impracticabilă. Echipajul de pe Kommuna a ajutat la recuperarea armelor, cadavrelor şi a altor materiale sensibile de care puterile străine ar fi putut fi interesate.

Ucraina a scufundat o treime din navele ruseşti la Marea Neagră, folosind rachete antinavă, rachete de croazieră lansate de pe aeronave şi drone maritime de suprafaţă.

UPDATE Explozie la Odesa, alertă aeriană declanşată: rachete balistice vin din Crimeea

O explozie s-a auzit astăzi la Odesa, în sudul Ucrainei, unde a fost declanşată o alertă aeriană în urma „ameninţării” rachetelor balistice venite din Crimeea ocupată: acest lucru a fost transmis de Rbc-Ucraina, care citează Forţele Aeriene, primarul oraşului. Gennadi Truhanov şi Forţele de Apărare ale Ucrainei de Sud. „Se aude o explozie în oraş”, a scris Truhanov, invitând populaţia să rămână în adăposturi. „Există încă un obiectiv în direcţia noastră”, a adăugat el. „Atenţie! Ameninţare balistică din Crimeea”, au anunţat Forţele de Apărare ale Ucrainei de Sud. Alerta aeriană a fost declanşată la ora 13.13 şi a afectat şi oraşele Poltava, Dnipropetrovsk, Harkiv, Mikolaiv, Zaporojie, Kirovohrad şi Herson.

UPDATE Moscova: aşezarea Bogdanovka din Doneţk a fost eliberată

Forţele ruse au cucerit satul ucrainean Bogdanovka, din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei: acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării, după cum a raportat agenţia Ria Novosti. „Unităţile grupului de trupe „Sud” au eliberat complet aşezarea Bogdanovka, (în) Republica Populară Doneţk”, se arată într-un comunicat.

UPDATE Ucraina este în pericol de avarie, vin piese de schimb din Germania şi Lituania

Ucraina va primi componente ale termocentralelor închise de Germania şi de Lituania, pentru a-şi repara infrastructura deteriorată de atacurile ruseşti şi pentru a evita un risc de întrerupere, a comiunicat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galuşcenko. Vicecancelarul german Robert Habeck, în timpul vizitei sale la Kiev, de săptămâna aceasta, s-a oferit să ajute pe această linie. De asemenea, Lituania s-a oferit să dea o mână de ajutor.

UPDATE Washington Post: Kievul ar putea primi arme în mai puţin de o săptămână

Pentagonul este gata să trimită ajutor militar Ucrainei după ce Senatul votează marţi pachetul care va fi apoi semnat de Biden, aşa că va dura mai puţin de o săptămână pentru ca unele arme să ajungă pe câmpul de luptă. Washington Post susţine acest lucru, citând oficiali americani. Departamentul Apărării, care avertizase că Ucraina va ceda treptat în faţa forţelor ruse şi se va confrunta cu pierderi masive fără acţiuni urgente pe Capitol Hill, a început să elaboreze un pachet de ajutor cu mult înainte de vot, în efortul de a accelera procesul.

UPDATE Moscova: Cu ajutorul SUA, mii de ucraineni sunt în maşina de tocat carne

„Nu este nimic de sărbătorit” legat de noul ajutor american de 60 de miliarde de dolari aprobat ieri de Camera Reprezentanţilor, „zeci de mii de ucraineni vor ajunge în maşina de tocat carne”. Aşa susţine ambasadorul adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, Dmitri Polianski, iar infrangerea Ucrainei este „inevitabila”, a conchis el.

UPDATE Bombe ruseşti la Doneţk, un mort şi 4 răniţi

O persoană a fost ucisă şi alte patru au fost rănite în această dimineaţă într-un atac rusesc asupra oraşului Ukrainsk, în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei: autorităţile militare locale au anunţat acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform. „În jurul orei 8.30, ocupanţii au atacat oraşul Ukrainsk, ucigând un civil născut în 1942 şi rănind patru persoane. Şase clădiri rezidenţiale cu două etaje au fost avariate”, se poate citi într-un comunicat. Cu câteva ore mai devreme, satul Tsukuryne - tot în Doneţk - fusese lovit de o rachetă care a deteriorat o clădire de locuinţe, fără a provoca victime.

UPDATE Paramilitari pro-ucraineni: am atacat Sevastopolul

Mişcarea paramilitară pro-ucraineană Atesh a anunţat că a atacat astăzi Sevastopolul, subliniind că ruşii au suferit pierderi: acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina, potrivit căreia s-au auzit explozii în oraşul anexat din Crimeea. Mişcarea de rezistenţă a spus că au fost mai mulţi morţi şi mulţi răniţi. Pe web circulă zvonuri conform cărora o navă rusească a fost lovită la Sevastopol, dar partizanii - continuă Rbc-Ucraina - îndeamnă să nu fie trase concluzii pripite. În această dimineaţă, traficul pe Podul Crimeea a fost temporar suspendat.

UPDATE Ieri, 124 de drone ruseşti peste regiunea Zaporojie, şapte oraşe lovite

Regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a suferit ieri 390 de atacuri din partea forţelor ruse, care au folosit în total 124 de drone: şeful administraţiei militare regionale, Ivan Fedorov, a anunţat acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform. „În timpul zilei, ocupanţii au atacat regiunea Zaporojie de 390 de ori, lovind şapte aşezări”, a scris Fedorov. Nu au fost răniţi. Ruşii au tras o rachetă asupra Zaporojie, care a fost atacată împreună cu Huliaipole, Levadne, Robotine, Mala Tokmachka, Malynivka şi Novoandriivka. În total, au fost lansate 124 de drone, a scris Fedorov.

UPDATE ISW: Moscova va intensifica atacurile, înainte de noul ajutor american trimis la Kiev

Forţele ruse şi-ar putea intensifica atacurile profitând de intervalul de timp rămas înainte de sosirea noului ajutor militar în Ucraina: Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie acest lucru pe site-ul său, după aprobarea, ieri, din Camera SUA a proiectului de lege privind alocarea a 60 de miliarde de dolari pentru Kiev. Până acum, ruşii au încercat să exploateze capacităţile degradate de apărare aeriană ale Ucrainei, în încercarea de a prăbuşi reţeaua energetică a ţării şi de a provoca daune pe termen lung infrastructurii Kievului şi capacităţii industriei militare, notează experţii de la think tank-ul american.

////////////

După luni de impas, Congresul SUA, cu un sprijin copleşitor, a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Măsura a fost adoptată cu 311 voturi da şi 112 voturi nu.

Democraţii au votat favorabil în bloc, în timp ce republicanii au fost împărţiţ, cu 101 voturi pentru şi 112 împotrivă. „Astăzi, membrii ambelor partide din Camere au votat pentru promovarea intereselor noastre de securitate naţională şi pentru a transmite un mesaj clar despre puterea conducerii americane pe scena mondială”, a spus Joe Biden, mulţumind tuturor celor care „s-au adunat pentru a răspunde apelului istorie”.

Preşedintele american a cerut apoi Senatului „să trimită rapid pachetul la biroul meu, astfel încât să îl pot semna în lege şi să putem trimite rapid arme şi echipamente în Ucraina pentru a răspunde nevoilor lor urgente pe câmpul de luptă”.

Necesitatea de a se mişca „rapid” a fost subliniată săptămâna trecută de directorul CIA, Bill Burns, care a spus că, fără ajutor suplimentar, Ucraina ar risca să piardă războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul acestui an.

„Proiectul de lege vital al SUA adoptat astăzi de Parlament va opri răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta ambele naţiuni să devină mai puternice”, a aplaudat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Democraţia şi libertatea vor avea întotdeauna o semnificaţie globală şi nu vor eşua niciodată atâta timp cât America le va proteja”, a adăugat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că pachetul de ajutoare aprobat de SUA „face pe toată lumea mai în siguranţă, în Europa şi America de Nord”, iar mesaje aprobatoare au venit de la liderii Uniunii Europene.

Odată ce tot Congresul aprobă legea, Pentagonul ar putea trimite arme în Ucraina în câteva zile, deoarece are o reţea de depozite în Statele Unite şi Europa care conţin deja muniţiile şi componentele de apărare aeriană de care are nevoie Kievul.

Printre armele care ar putea fi trimise cu uşurinţă se numără obuze de 155 mm şi altă artilerie, precum şi unele muniţii de apărare aeriană.

Nici reacţia Rusiei nu a întârziat să apară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „aprobarea unui nou pachet de ajutor de către Camera Reprezentanţilor SUA va ruina şi mai mult Ucraina, provocând moartea mai multor ucraineni din vina regimului de la Kiev”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici