REPORTAJ: Patru tinere din Ploieşti au luat bacalaureatul cu 10. Trei dintre ele merg la Medicină -FOTO

Patru absolvente de liceu din Prahova au luat bacalaureatul cu 10. Trei dintre ele vor susţine peste două săptămâni examen de admitere la Medicină, cea de-a patra alegând Farmacia şi spunând că a fost ”tentată” să meargă la Medicină, dar a renunţat din cauza ”sistemului care nu oferă condiţii”.

1396 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Patru tinere din Ploieşti au luat bacalaureatul cu 10. Trei dintre ele merg la Medicină -FOTO

REPORTAJ: Patru tinere din Ploieşti au luat bacalaureatul cu 10. Trei dintre ele merg la Medicină (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Maria Carina Dumitrescu, Laura Voicu, ambele absolvente ale Colegiului Naţional ”Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, Diana Şerban de la Colegiul ”Jean Monnet” din Ploieşti şi Alexandra Borcan de la Colegiul ”Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti au reuşit să promoveze bacalaureatul cu media 10.

În afară de nota maximă, cele patru tinere au multe alte lucruri în comun. Pentru ele, examenul a fost cu emoţii sau cu subiecte neaşteptate, dar în niciun caz dificil. Pentru fiecare dintre ele notele mari sunt rezultatul unei munci constante, iar trei dintre ele vor să continue studiile la Medicină şi să profeseze în România. Cea de-a patra a fost tentată şi ea de Medicină, dar nu crede că sistemul îi poate oferi prea mult, aşa că vrea să urmeze cursurile facultăţii de Farmacie.

Până la examen, conturile de Facebook sunt blocate, ieşirile cu prietenii - suspendate, iar cărţile preferate mai aşteaptă puţin.

Maria Carina Dumitrescu a absolvit Colegiul Naţional ”I.L. Caragiale” la clasa de Matematică-Informatică bilingv. Nu s-a aşteptat să ia 10 la Bac şi spune că a avut multe emoţii pentru că ştie că la unele probe este vorba despre mult subiectivism.

”Am avut emoţii. E ceva neaşteptat. La matematică şi biologie nu era cazul să fie subiectivism, la română în schimb, e altceva, dar până la urmă a fost o loterie”, spune ea.

Tânăra vrea să urmeze Facultatea de Medicină la Bucureşti, după ce în ultimul an de liceu a cochetat cu ideea de a pleca din ţară şi a studia la o facultate din Olanda. Aplicase chiar la facultăţi din ţara lalelelor şi era pe cale de a fi admisă, dar a decis să rămână.

”Nici nu mă pot bucura cum trebuie pentru că în două săptămâni am admiterea la facultate şi este destul de complicat. La ora asta mi-e greu să spun dacă plec sau rămân. Deocamdată rămân aici. Depinde ce-mi va rezerva viitorul”, afirmă Maria Carina Dumitrescu.

Îi place să petreacă, merge şi în cluburi, iese cu prietenii, îi place să facă cumpărături şi spune despre ea că este ”foarte sociabilă”. În ultimul an de liceu însă şi-a alocat cea mai mare parte din timp studiului.

”Anul acesta a fost unul mai deosebit şi am ieşit mai puţin. Secretul e să-ţi faci timp pentru toate. Trebuie să îţi asumi responsabilitatea, nu să te temi. Ai un Bac de dat, îl iei, mergi mai departe”, spune tânăra de nota 10.

Laura Voicu a terminat tot ”I.L. Caragiale”, unul dintre cele mai bine cotate licee din Ploieşti, studiind la o clasă cu profil de Ştiinţele Naturii. Pentru ea, subiectele au fost ”de nivel mediu, aşa cum se anunţase că vor fi” şi se aştepta la note mari, dar nu chiar la 10 pe linie.

Spune că a simţit ”foarte mult ajutorul lui Dumnezeu” şi ştie că ”dacă înveţi în toţi cei patru ani de liceu nu ar trebui să ai o problemă la Bac”.

Laura nu a fost niciodată într-un club şi nici nu-şi doreşte să meargă: ”Nu e stilul meu, prefer alte modalităţi de a-mi petrece timpul liber”.

Tânăra vrea să urmeze tot Facultatea de Medicină şi să profeseze în România.

”Mă simt destul de legată de aici, de părinţi, de familie şi nu aş vrea să plec”, spune ea.

Dacă nu intră la Medicină, va sta un an acasă şi va încerca vara viitoare la Facultatea de Farmacie.

Diana Şerban, absolventă a Colegiului Naţional ”Jean Monnet” din Ploieşti, la o clasă de Matematică-Informatică bilingv germană, spune că examenul de bacalaureat ”nu a fost greu, dar a fost neaşteptat, mai ales la proba de limba română”.

”Mă aşteptam la notă mare, dar nu chiar atât de mare”, mărturiseşte Diana.

Ea este decisă să urmeze Facultatea de Medicină şi să profeseze în România: ”Aş vrea să rămân aici, nu să plec. Nu mă văd în altă parte şi mi-ar plăcea să pot să fac ceva în ţara mea, nu afară”.

Pentru Diana Şerban nu există un secret al succesului. Ea îi sfătuieşte pe colegii săi mai mici să înveţe la timp, să înveţe constant, iar la examen să nu se grăbească şi să folosească tot timpul pe care îl au, nu să iasă mai devreme din sală şi apoi să-şi dea seama că au greşit.

Diana a fost în club, dar nu poate spune că o încântă, pentru că nu-i plac locurile aglomerate. Îi pare bine că s-a terminat perioada examenului pentru că acum poate citi ceea ce nu a citit în timpul anului.

Alexandra Borcan, absolventă a Colegiului ”Al. I. Cuza” din Ploieşti la o clasă de Matematică-Informatică, are o poveste mult diferită de cea a tinerelor adolescente din zilele noastre. Crescută la Măneşti, o localitate situată la peste 20 de kilometri de Ploieşti, tânăra a intrat la unul dintre cele mai bune licee din Ploieşti şi a locuit, timp de patru ani, în cămin. În primii doi a avut şi şase colege de cameră, în clasa a XI-a a împărţit camera de cămin cu alte patru fete, iar în ultimul an de liceu a avut trei colege de cameră.

Întrebată cât de greu i-a fost să reziste tentaţiilor, în condiţiile în care a fost singură, fără părinţi lângă ea, fata spune că şi-a canalizat toată energia spre a-şi construi un viitor.

”Am fost tentată să-mi fac un viitor şi pe asta mi-am canalizat energia. Tentaţii sunt, dar am avut parte de un colectiv de fete care învăţau. Cât despre învăţat, mi-a fost dificil la început, până m-am obişnuit. După aceea m-am adaptat condiţiilor pentru că nu aveam ce să fac. Cu naveta era greu, pierdeam mult timp şi nu aş mai fi avut când să învăţ”, explică Alexandra.

Tânăra va susţine admiterea la Facultatea de Farmacie pentru că îi place chimia.

”La un moment dat am fost tentată de Medicină, dar sistemul din România nu cred că oferă atât de multe condiţii şi avantaje pentru toţi studenţii care se luptă şi care se chinuie în facultatea asta. Şi am ales Farmacia pentru că mi se pare mult mai ok”, afirmă Alexandra Borcan.

Ea spune că, cel puţin acum, este decisă să rămână în România pentru că este ataşată de familie, dar nu exclude posibilitatea de a-şi schimba opţiunea şi de a alege să plece, la un moment dat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici