România produce anual 267 milioane tone deşeuri, din care 670.000 tone sunt periculoase

România produce anual 267 milioane tone deşeuri, din care 670.000 tone sunt periculoase, adică 0,2% din total., a anunţat, miercuri, operatorul Stericycle, care neutralizează la incineratorul de lângă Chiajna deşeurile periculoase din 32 de spitale publice din Bucureşti şi zonele limitrofe.

1722 afișări
Imaginea articolului România produce anual 267 milioane tone deşeuri, din care 670.000 tone sunt periculoase

România produce anual 267 milioane tone deşeuri periculoase, din care 670.000 de tone sunt incinerate

În total, compania elimină, 2.400 de tone de reziduuri pe a numai prin punctul de lucru de la Chiajna, deşeuri industriale, veterinare, farmaceutice şi menajere medicale pe an. Stericycle România a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că şi-a extins activitatea, ajungând la opt euro-regiuni, fiind unul dintre operatorii-cheie care procesează doar deşeuri periculoase: industriale, veterinare, farmaceutice şi medicale.

Deşeuri periculoase în România sunt 670.000 de tone, anual, din totalul de 267 de milioane de tone de deşeuri generate anual, adică 0,2% din total.

La nivel naţional, Stericycle deserveşte alte peste 150 de spitale din ţară. Clienţii Stericycle respectă, din punctul de vedere al companiei, un circuit riguros al deşeurilor: de la ambalarea şi colectarea preluarea şi izolarea din spital, la transport în condiţii de securitate maximă şi eliminare prin incinerare sau sterilizare. Doar cenuşa ajunge la groapa de gunoi.

Compania respectivă este aceeaşi care a intrat în vizorul autorităţilor de mediu, alături de Iridex, în urma mai multor sesizări potrivit cărora s-ar face culpabilă de mirosul din zona gropii de gunoi Chiajna-Rudeni. „Tehnologia pe care o folosim noi şi modul în care neutralizăm noi deşeurile nu permit generarea unui astfel de miros. În primul rând, procesul de incinerare nu presupune miros pestilenţial. În aer nu este emis niciun fel de miros, este normal să existe confuzii, avem incineratorul în proximitatea locului respectiv, însă noi nu operăm cu deşeuri menajere. În plus, incineratorul nu funcţionează pe parcursul weekend-ului, perioadă la care fac referire cele mai multe dintre sesizările locuitorilor din zonă. Tehnologia pe care o folosim noi nu emite niciodată hidrogen sulfurat”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Mihai Matei, directorul general al Stericycle România.

De altfel, potrivit directorului de reglementări, Cosmin Mănăilă, „în urma celor 32 de controale efectuate în ultimele 30 de luni, la punctul de lucru de la Chiajna al Stericycle de către instituţiile de resort, nu s-a aplicatdecât o amendă, de 25.000 lei, pe care am plătit-o dar am contestat-o, şi aceea era pentru o chestiune de formă, pentru depozitarea pe platforma proprie betonată a unor containere sigilate cu deşeuri ce urmau să fie neutralizate, în zona de pregătire a şarjelor”.

„Noi operăm în zona deşeurilor medicale, deşeurilor industriale, veterinare, farmaceutice şi în domeniul neutralizării şi al distrugerii prin incinerare a deşeurilor medicale, incinerarea fiind metoda care nu poluează apa şi solul. 90% din deşeurile medicale ajung să fie sterilizate, iar 10% incinerate. Avem 10 puncte de lucru în România, o flotă de peste 100 de maşini echipate corespunzător. Respectăm principiul proximităţii şi considerăm că este oportun faptul că tot mai multe spitale, unităţi medicale mari au externalizat acest serviciu, rolul acestora fiind să se concentreze pe actul medical”, a adăugat Mihai Matei, directorul general al Stericycle România.

Stericycle România are o cifră de afaceri de 12 milioane de euro la nivelul anului trecut. Tot profitul companiei obţinut încă de la înfiinţare a fost reinvestit, în dezvoltarea tehnologiei şi pregătirea echipei. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la peste 30 milioane euro.

Potrivit directorului general al companiei, piaţa deşeurilor periculoase din România a început să se maturizeze, având deja mai bine de 10 ani, iar acest fapt se datorează şi reglementărilor drastice din domeniu: nu mai puţin de patru ministere au atribuţii de control, prin direcţiile lor subordonate, asupra activităţii marilor eliminatori de deşeuri periculoase din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici