România, ultima ţară din UE la dotarea angajaţilor companiilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri

România se află pe ultimul loc în UE în privinţa companiilor care îşi dotează angajaţii cu dispozitive mobile cu acces la internet, precum tablete, smartphone-uri şi laptopuri, procentajul de numai 22% fiind de peste două ori mai redus faţă de media de 48% înregistrată la nivelul UE.

226 afișări
Imaginea articolului România, ultima ţară din UE la dotarea angajaţilor companiilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri

România, ultima ţară din UE la dotarea angajaţilor companiilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri (Imagine: Shutterstock)

Procentajul companiilor care pun la dispoziţia a cel puţin o parte din angajaţi tablete, smartphone-uri şi alte astfel de dispozitive variază puternic în UE, de la 22% în România, 27% în Grecia şi 31% în Bulgaria la 78% în Finlanda, 65% în Danemarca, urmată de 63% în Cehia şi Suedia.

România este devansată şi de două state din regiune care nu sunt membre UE, dar sunt incluse în raportul Eurostat, Croaţia (54%) şi Macedonia (25%).

"Companiile pot pune la dispoziţia angajaţilor dispozitive portabile, precum smartphone-uri sau computere portabile, care le permit să se conecteze la internet în timp ce se deplasează şi să lucreze chiar dacă nu sunt la birou", se arată într-un raport al Eurostat, care foloseşte date obţinute printr-un sondaj realizat la începutul anului.

România stă uşor mai bine în UE la procentajul de companii mari care îşi dotează angajaţii cu tablete şi smartphone-uri, cu 57%, faţă de media europeană de 88%. România se află pe penultima poziţie, înaintea Greciei (56%), şi după Bulgaria (67%). Maximele sunt înregistrate în Finlanda (99%), urmată de Austria (97%).

Situaţia se înrăutăţeşte în privinţa firmelor medii şi mici.

Astfel, doar 28% din firmele medii din România au oferit angajaţilor astfel de echipamente, nivel minim în UE, unde media este de 71%. Bulgaria (44%) se află pe penultimul loc, în urma Greciei (46%). Pe primele poziţii în spaţiul comunitar se situează Finlanda (92%) şi Danemarca (88%).

Firmele mici din România stau cel mai rău, numai o cincime considerând necesar să-şi doteze angajaţii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. România (20%), Grecia (23%), Bulgaria şi Ungaria (ambele 27%) se află pe ultimele poziţii în UE, unde media este de 43%. Primele sunt Finlanda (74%) şi Danemarca (60%.

Dintre companiile din România care pun la dispoziţia angajaţilor dispozitive mobile, în 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei şi pentru accesarea de informaţii publice online, în timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicaţii dedicate de business.

Dispozitivele portabile luate în considerare în sondajul Eurostat se referă la computere portabile, precum notebook-uri, laptopuri, tablete şi altele, în timp ce o a doua catgorie, alte dispozitive portabile, include smartphone-uri sau PDA-uri. Companiile pot pune la dispoziţia angajaţilor unul sau mai multe dispozitive din aceste categorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici