Salariile personalului din companii de stat, limitate. Ponta: Salariile directorilor nu vor mai depăşi venitul directorului general

Salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remuneraţia acestor angajaţi este mai mare decât cea a directorilor generali, a declarat premierul Victor Ponta.

3413 afișări
Imaginea articolului Salariile personalului din companii de stat, limitate. Ponta: Salariile directorilor nu vor mai depăşi venitul directorului general

Salariile personalului din companii de stat, limitate (Imagine: Shutterstock)

Salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

"Cred că este anormal ca în companiile cu capital de stat, în afară de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el să fie de zeci, sute şi foarte multe sute de milioane de lei. Intenţionăm să limităm veniturile celor din societăţile comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru că în acest moment ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat după decizia Guvernului Boc: directorul general sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toţi directorii de sub el, uneori zeci şi sute de directori, au salarii mai mari decât la cele mai mari companii multinaţionale, ceea ce este o şmecherie", a spus Ponta.   

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat în primă lectură în şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul cerând miniştrilor să îşi prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare.

"La această lege care limitează drepturile salariale va exista o singură excepţie, cea a operatorilor economici ale căror venituri şi cheltuieli se aprobă de organisme internaţionale anterior aprobării de către Guvern. După inventarierea tuturor companiilor de stat, se va lua fiecare contract în parte, deoarece este posibil să fie un contract cu valabilitate încă şase luni, doi ani sau trei ani", a declarat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Întrebat de jurnalişti dacă, în aceste condiţii, este posibil ca la unele companii să nu poată fi aplicată această lege, purtătorul de cuvânt a arătat că este posibil dacă a fost semnat astăzi un contract cu valabilitate pentru patru ani.

"Guvernul încearcă să facă tot ce este posibil pentru a diminua (această posibilitate -n.r.), există o posibilitate dintr-o sută, ca cineva să fi semnat astăzi, luna trecută sau la începutul anului un contract cu o valabilitate de...Există această posibilitate, sigur", a spus Zaharescu.

El a precizat însă că principiul acestei legi este că un subordonat al directorului general nu poate câştiga mai mult decât chiar directorul general. Întrebat dacă în această categorie intră şi consilierii din companiile de stat, nu doar directorii generali adjuncţi, purtătorul de cuvânt a răspuns că "vorbim de absolut tot, tot ce înseamnă organigramă".

"Reducerile nu se vor aplica procentual. În principiu, directorul general are funcţia de secretar de stat (este remunerat la nivelul unui secretar de stat -n.r.) şi niciun subordonat nu poate să câştige mai mult decât directorul general echivalent secretarului de stat. Este o plafonare", a spus Zaharescu.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă şi remuneraţia angajaţilor aflaţi în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.

În acelaşi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.

Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar.

Şeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, Robertei Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici