Scandaluri legate de crime, interlopi şi corupţie, în ultimii ani în Poliţie

Mai mulţi şefi din Poliţie au fost în ultimii ani în vizorul conducerii MAI după diverse scandaluri, cel mai recent dintre acestea, al poliţistei din Balş care îşi acuză de viol fostul şef, determinând un control generalizat ce vizează eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.

1675 afișări
Imaginea articolului Scandaluri legate de crime, interlopi şi corupţie, în ultimii ani în Poliţie

Scandaluri legate de crime, interlopi şi corupţie, în ultimii ani în Poliţie (Imagine: Liviu maftei/Mediafax Foto)

Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, după cum au anunţat, joi, oficiali ai Poliţiei Române.

Controlul generalizat vizând aceste aspecte reprezintă o premieră, în condiţiile în care, la nivelul inspectoratelor de poliţie au fost efectuate, până acum, verificări tematice periodice, pe probleme cum ar fi cea a combaterii infracţionalităţii, sau punctuale, în urma unor suspiciuni, plângeri sau scandaluri legate de activitatea unor angajaţi ai Poliţiei.

Acţiunea dispusă de ministrul Radu Stroe a venit, însă, tot în urma unui scandal izbucnit pe plan local, mai precis în Olt, unde poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital în 26 decembrie 2012, după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Poliţista îl mai acuză pe fostul ei şef de şantaj, dar şi de faptul că ar fi oferit-o ca favor sexual unor alţi poliţişti, într-o plângere a ei formulată la DIICOT fiind menţionate nume de la vârful Poliţiei Olt.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Olt era însă în atenţia şefilor de la Bucureşti de dinaintea scandalului cu tentă sexuală.

Astfel, şeful IPJ Olt, Ion Voicu, cei doi adjuncţi ai acestuia şi alţi opt ofiţeri cu funcţii de conducere au ajuns să fie cercetaţi prealabil pentru managament defectuos şi lipsă de reacţie în ce priveşte criminalitatea stradală, în urma denunţului formulat de un poliţist, care a semnalat mai multe nereguli. De asemenea, şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, şi cinci şefi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt sunt cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, în urma controalelor efectuate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

IPJ Olt a făcut obiectul unui control al MAI în toamna lui 2012. În urma verificărilor, reprezentanţii ministerului au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, la data de 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Drăgăneşti-Olt - concurs la care şeful Poliţiei Balş a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.

După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofiţerului, fostul ministru Mircea Duşă a cerut Corpului de Control să extindă verificările şi la nivelul IPJ Olt.

Totodată, Corpul de Control al Ministerului de Interne a demarat o anchetă în cadrul instituţiei, în urma scandalului sexual legat de poliţista din Balş.

Acelaşi scandal a dus şi la declanşarea amplelor verificări în cadrul cărora echipe de specialişti din cadrul aparatului central al MAI şi ai IGPR se vor deplasa la toate inspectoratele de poliţie pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională.

În acelaşi context, şase ONG-uri pentru apărarea drepturilor femeilor i-au cerut actualului ministru al Afacerilor Interne, Radu Stroe, să întreprindă demersurile necesare pentru tratarea cu seriozitate şi transparenţă a cazului poliţistei din Balş care îşi acuză fostul şef de viol şi şantaj.

Reprezentanţii societăţii civile i-au mai spus lui Stroe, într-o scrisoare deschisă, că tratarea necorespunzătoare a acestor incidente nu vor face altceva decât să adâncească neîncrederea cetăţenilor în MAI, cu atât mai mult cu cât acest minister este "puternic masculinizat".

Aceleaşi ONG-uri consideră că, ţinând cont de numărul diferit de femei şi bărbaţi care lucrează în instituţie, de faptul că "Poliţia Română continuă să fie reticentă în ceea ce priveşte accesul şi valorificarea capacităţilor profesionale ale femeilor, punând bariere inclusiv la admitere şi la angajare, sunt necesare măsuri ferme care să elimine discriminarea de gen şi să ofere aceleaşi şanse femeilor ca şi bărbaţilor de a se afirma în structurile teritoriale ale Poliţiei şi de a beneficia de un mediu de lucru sigur".

 

IPJ Ilfov, luat în vizor după uciderea japonezei

MAI a dispus, anul trecut, verificări şi la IPJ Ilfov, după uciderea japonezei Yurika Masuno, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei, când s-a constatat că suspectul Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte două crime şi tâlhării, la care se mai adăuga şi molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni.

La ordinul fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, o comisie formată din ofiţeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3 - 21 septembrie 2012, la IPJ Ilfov şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti, în decembrie 2012 dispunându-se cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Ilfov şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu.

Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, preciza MAI.

În 7 ianuarie, comisarul şef Ionel Lefter a fost eliberat din funcţia de adjunct al şefului IPJ Ilfov şi mutat pe un post de adjunct la Poliţia Otopeni.

Trei zile mai târziu, şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost eliberat şi el din funcţie şi pus la dispoziţie, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă.

În cazul cercetării disciplinare va fi audiat şi Nicolae Baicu, acesta neputând fi deocamdată citat întrucât este în concediu de odihnă, au precizat aceleaşi surse.

Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a precizat că ancheta de la IPJ Ilfov continuă şi, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecinţă.

 

Controalele la IPJ Timiş, pentru suspiciuni de mită de la şoferi prinşi în trafic

Tot anul trecut, în toamnă, şi IPJ Timiş a fost vizat de controale, pe fondul unui val de suspiciuni privind poliţişti care luau mită de la şoferi prinşi în neregulă în trafic. Printre cei suspectaţi se număra, potrivit unor surse, şi fostul şef al IPJ Timiş, Gheorghe Popescu, înlocuit din funcţie la sfârşitul lui iulie 2012.

Astfel, în perioada 4 - 15 septembrie 2012, o comisie formată din ofiţeri ai Corpului de control al ministrului de Interne a făcut verificări privind activitatea de prevenire a faptelor de corupţie şi prestaţia managerială a conducerii inspectoratului.

În urma verificărilor, Corpul de control a început cercetarea prealabilă pe numele a 15 ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul IPJ Timiş şi a dispus atenţionarea a 20 de ofiţeri şi şase agenţi. În plus, activitatea conducerii IPJ Timiş a fost supusă unui audit, ca urmare a numărului mare de fapte de corupţie sesizate la nivelul instituţiei.

 

Epilogul din Giurgiu, pensionarea şefului IPJ

În Giurgiu, cazul morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, pe 9 octombrie 2011, în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, a venit pe fondul unei anchete la inspectoratul judeţean de poliţie.

Fostul ministru de Interne Traian Igaş a trimis, încă din decembrie 2010, Corpul de control al ministrului la IJP Giurgiu, "sesizând grave carenţe în actul managerial", declara fostul purtător de cuvânt al Poliţiei Române Christian Ciocan. El preciza că cele mai grave aspecte reţinute în cazul şefului de atunci al IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin, erau "degenerarea infracţiunilor cu violenţă, creşterea faptelor contra patrimoniului şi neluarea măsurilor ce se impuneau pentru supravegherea şi depistarea grupurilor care generează conflicte stradale".

La finalul anchetei Corpului de control, Traian Igaş a aprobat declanşarea procedurilor cercetării sub aspect disciplinar a şefului IPJ Giurgiu Nicolae Dobrin pentru 38 de fapte şi cercetarea prealabilă a 11 ofiţeri.

Consiliul de disciplină al IGPR a propus trecerea lui Dobrin într-o funcţie inferioară, până la nivelul de bază al gradului deţinut, de comisar şef de poliţie.

Măsura propusă de Consiliul de disciplină a fost aprobată de ministrul de Interne. Ulterior, şeful IPJ Giurgiu a contestat în instanţă atât decizia privind trecerea într-o funcţie inferioară, cât şi calificativul primit în 2010.

Instanţa a admis cererea lui Nicolae Dobrin de suspendare a deciziei de trecere într-o funcţie inferioară până la o soluţie definitivă a instanţei privind anularea dispoziţiei. Ulterior, Nicolae Dobrin a ieşit la pensie.

 

Cazul Şoric din Neamţ, declanşat de asasinarea unui interlop

Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, membru al unei grupări de interlopi din Piatra Neamţ, pe 14 noiembrie 2010, l-a adus şi pe şeful de atunci al IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, în atenţia MAI.

La scurt timp după asasinat, Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, i-a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a lui Aurelian Şoric, pentru management defectuos. Cererea de destituire lui Şoric a venit ca urmare a faptului că presa locală a relatat că Şoric ar fi avut o relaţie de amiciţie cu fraţii Mararu.

Într-o conferinţă de presă susţinută în 16 noiembrie, Şoric a lansat acuzaţii grave asupra magistraţilor, susţinând că sunt şi procurori care dau bani cu camătă, şi la adresa lucrătorilor din serviciile secrete care nu şi-au făcut treaba şi nu l-au monitorizat pe Cristian Chilat - presupusul asasin al lui Gheorghiţă Mararu.

Zeci de şefi de post de poliţie din judeţul Neamţ anunţau, în 16 noiembrie, că îşi dau demisiile din funcţiile de conducere dacă Aurelian Şoric va fi schimbat de la conducerea IPJ Neamţ. Unii dintre aceştia au protestat atunci în faţa IPJ Neamţ faţă de propunerea de demitere din funcţie a lui Şoric, pe care o consideră "abuzivă" şi prin care onoarea IPJ Neamţ "a fost puternic afectată".

Spre sfârşitul lunii noiembrie 2010, Şoric a fost eliberat din funcţie, la cererea sa.

El a fost destituit din Poliţie la începutul anului 2011, după ce în urma controlului făcut de Consiliul Superior de Disciplină din MAI, în sarcina lui au fost reţinute 33 de abateri disciplinare.

Inspectorii ANI au cerut, în 1 iunie 2011, confiscarea unei sume de peste 360.000 de lei pe care comisarul Aurelian Şoric nu ar putea-o justifica, suma reprezentând diferenţa dintre averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 1996 - 2010. Aurelian Şoric a fost promovat în 26 iunie 2006 în funcţia de şef al IPJ Neamţ, calitate pe care a deţinut-o până în 23 noiembrie 2010.

În urma scandalului de la Neamţ, ministrul de Interne Traian Igaş i-a demis, în noiembrie 2010, pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, înlocuit cu Liviu Popa, cât şi pe şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, Dan Valentin Fătuloiu, schimbat cu Ioan Dascălu.

Vineri, 11 ianuarie 2013, judeţul Neamţ a revenit în actualitate prin celălalt frate Mararu. O tentativă de asasinare a acestuia prin detonarea unei bombe a fost dejucată de SRI şi DIICOT, cinci persoane fiind reţinute ca suspecte în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici