Şcoala unde a învăţat Nicolae Ceauşescu va fi transformă în azil de bătrâni. Decizia a stârnit controverse în oraşul în care s-a născut şi a crescut dictatorul comunist

Şcoala unde a învăţat Nicolae Ceauşescu va fi transformă în azil de bătrâni. Locaţia cu valoare istorică, ce a servit într-o periodă ca muzeu al oraşul Scorniceşti, va fi concesionată pe 49 de ani unei firme private, iar suma pe care o va încasa administraţia locală este de sub 500 de lei pe lună.

5332 afișări
Imaginea articolului Şcoala unde a învăţat Nicolae Ceauşescu va fi transformă în azil de bătrâni. Decizia a stârnit controverse în oraşul în care s-a născut şi a crescut dictatorul comunist

Decizia luată de Primăria Scorniceşti de a trasforma în azil locul unde a învăţat Nicolae Ceauşescu a stârnit controverse, mulţi localnici invocând faptul că şcoala are o valoare istorică şi ar putea atrage turişti în oraşul în care s-a născut şi a crescut dictatorul comunist.

"Sunt oameni, turişti, care vin şi întreabă unde este casa memorială, dacă există vreun muzeu de vizitat sau ceva de acest gen. Cred că muzeul şi casa memorială ar trebui puse în valoare. Este o dezamăgire pentru noi şi o mare parte dintre locuitorii oraşului Scorniceşti. S-a renunţat la clădirea muzeului pentru nimic. Imobilul are undeva la 743 de metri pătraţi şi un teren de 2.700 de metri pătraţi. Este la intrarea în oraş, până în clădirea fostei societăţi de confecţii "Gama", pe strada care duce către stadion. A fost acordată prin concesionare de către consilierii PNL, pe 49 de ani, cu o valoarea de 1.037 de euro pe an. Asta înseamnă o chirie de 438 de lei, pe lună. Şi la un apartament, chiar şi în Scorniceşti, o chirie este probabil mai mare decât atât. În plus, clădirea este o emblemă a localităţii. Se face azil de bătrâni.”, a declarat Ionuţ Pîrvu, consilier din opoziţie, într-o emisiune locală, potrivit trascrierii realizate de Gazeta Noua.

Lipsa unui muzeu la un standard "decent" a fost subiectul multor articole în presă. O simplă căutare pe Google aduce rezultate precum "Apusul Muzeului de la Scorniceşti. Cum a ajuns o ruină mândria lui Ceauşescu", "Cum îşi văd românii şi bulgarii trecutul comunist: Nicolae Ceauşescu şi Todor Jivkov, viaţa dictatorilor în Scorniceşti şi Pravets"

Contactat de jurnaliştii locali, primarul oraşului Scorniceşti Daniel Tudor şi-a apărat decizia concesionării imobilului invocând faptul că reabilitarea clădirii ar fi însemnat o cheltuială de aproximativ 10 miliarde lei vechi, adică jumătate din tot bugetul de investiţii al primăriei.

Ce note avea Ceauşescu

Recent, Instituţia Arhivele Naţionale ale României a publicat imagini cu notele şcolare dictatorului comunist Niccolae Ceauşescu.

Printre materiile ce se studiau în perioada respectivă se numără: „Scrirea şi exerciţii gramaticale” (8), „Cetirea” (9), „Exerciţii de memorie şi liberă reproducere” (9).

La materiile din zona de real Ceauşescu se descurca mai bine. El avea media anuală 9 la aritmetică şi geometrie. Viitorul comunist "ateu" avea 7 la „Religie”. La „Istorie” şi „Geografia” avea tot 7. Tot 7 avea şi la Desen şi Muzică.

La Purtare avea nota 10.  Nu a primit nicio pedeapsă.

Nicolae Ceauşescu a promovat clasa I cu media 8,26 şi clasa a II-a cu media 8,18, situându-se pe locul al treilea, într-o clasă în care erau înscrişi 25 de elevi 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici