Şeful ITM Timiş, arestat preventiv. Secretarul executiv al PDL Timiş, cercetat în libertate

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, acuzată de fapte de corupţie, a fost arestată preventiv, joi seară, iar secretarul executiv al PDL Timiş, Vasile Medeşan, va fi cercetat în libertate, au decis, joi seară, magistraţii Tribunalului Timiş.

368 afișări
Imaginea articolului Şeful ITM Timiş, arestat preventiv. Secretarul executiv al PDL Timiş, cercetat în libertate

Şeful ITM Timiş, arestat preventiv. Secretarul executiv al PDL Timiş, cercetat în libertate (Imagine: Shutterstock)

În cazul secretarului executiv al PDL Timiş, Vasile Medeşan, magistraţii Tribunalului Timiş au impus interdicţia de a părăsi localitatea.

Decizia Tribunalului Timiş a fost atacată imediat cu recurs atât de către avocaţii Corneliei Corescu, cât şi de către procurorul de caz, urmând ca acesta să se judece la Curtea de Apel Timişoara.

Şeful ITM Timiş, Cornelia Corescu, reţinută pentru trafic de influenţă, este acuzată de DNA că a cerut suma de 10.000 de lei de la administratorul unei firme indicând ca banii să fie donaţi pentru organizaţia judeţeană a Partidului Democrat Liberal.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara îi cercetează în acest dosar pe Cornelia Corescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, pentru trafic de influenţă şi două infracţiuni de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă, precum şi pe Vasile Medeşan, secretar executiv al PDL Timiş, pentru trafic de influenţă

Anchetatorii au stabilit că, în perioada iulie-august, Corescu, în calitate de inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, prin intermediul lui Vasile Medeşan, i-a pretins unui denunţător, administrator la o societate comercială, suma de 10.000 lei, indicându-i ca banii să fie achitaţi ca donaţie pentru organizaţia judeţeană de partid din care aceştia făceau parte (Partidul Democrat Liberal), se arată într-un comunicat de joi al DNA.

În schimb, Cornelia Corescu urma să intervină la funcţionari din subordinea sa, asupra cărora avea influenţă, pentru a-i determina să nu aplice firmei denunţătorului sancţiunile contravenţionale corespunzătoare referitoare la încălcarea legislaţiei muncii, pentru o serie de nereguli constatate.

Întrucât denunţătorul nu a achitat decât 1.000 lei din suma pretinsă, Cornelia Corescu a dispus ca o angajată din subordine să înlocuiască procesul-verbal iniţial cu un altul în care se consemnau împrejurări nereale ce ar fi atras sancţiuni mai aspre. Totodată, acuzata a condiţionat renunţarea la sancţiunile aplicate de depunerea, de către denunţător, a întregii sume de bani pretinse iniţial. În acest context, inculpata a dispus înregistrarea în evidenţele instituţiei a unei contestaţii în vederea anulării procesului verbal cu o dată anterioară, astfel încât să apară ca fiind formulată de denunţător în termen legal.

Cu toate acestea, suma nu a fost remisă integral, susţin procurorii.

Cornelia Corescu este membru în Biroul Politic Judeţean al PDL Timiş şi conduce de şapte ani Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. În 2008, ea a candidat din partea PDL pentru un post de senator, însă a pierdut alegerile.

În septembrie 2007, ministrul Muncii de la acea vreme Paul Păcuraru a destituit-o din funcţie pe Cornelia Corescu pe motiv că a prejudiciat imaginea ITM Timiş. Corescu a fost contestată atât de directorul adjunct al instituţiei, cât şi de angajaţi, fiind acuzată de o atitudine necorespunzătoare şi netransparentă cu aceştia. Mai mult, ITM Timiş a trebuit să plătească mii de euro unei angajate pe care directoarea a dat-o afară din ITM, dar angajata a câştigat procesul.

Paul Păcuraru declara la acea vreme că la Ministerul Muncii există câteva dosare cu reclamaţii, decizii, contestări de decizii în cazul Corneliei Corescu, iar aceasta a adus "un prejudiciu de imagine unei instituţii care lucrează cu mii de oameni, de angajatori, cu public cât se poate de larg", prin "scandalul permanent" de la ITM Timiş.

Cornelia Corescu a contestat în instanţă decizia de demitere şi a câştigat, revenind, în 2009, la şefia ITM Timiş

În 2010, ea anunţa că urma să fie numită secretar de stat în Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Mihai Şeitan, însă decizia de numire nu a fost semnată de premierul Emil Boc.

Purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita, a declarat, miercuri, pemtru MEDIAFAX că filiala nu face niciun comentariu privind ancheta care o vizează pe Cornelia Corescu.

"Nu avem niciun comentariu vis-a-vis de o anchetă a unei instituţii oficiale. Până la finele anchetei nu avem ce declaraţii să facem", a afirmat Gaita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici