Senatul respinge înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan"

Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege iniţiat de către deputatul PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea în actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "ţigan".

115 afișări
Imaginea articolului Senatul respinge înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan"

Senatul respinge înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorii au luat decizia respingerii proiectului de lege cu 51 de voturi "pentru", 27 de voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale, aparţinând atât partidelor din opoziţie, cât şi din majoritatea guvernamentală, s-au pronunţat împotriva iniţiativei lui Silviu Prigoană.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a afirmat că nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, întrucât membrii acesteia oricum îşi poartă numele istoric moştenit.

Greblă a afirmat că principala problemă legată de denumirea acestei etnii este legiferarea, în anii '90, a schimbării termenului "ţigan" cu cel de "rom".

Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat că o lege care să impună o denumire a unei etnii nu constituie o simplă dilemă terminologică sau lingvistică, proiectul de lege nerezolvând principala problemă, cea a incluziunii acestei etnii.

Diaconescu s-a pronunţat împotriva acestei iniţiative.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a propus retrimiterea textului la comisiile avizate pe fond, precizând că temenul de adoptare tacită este 28 februarie.

Şi senatorii PNL, prin intermediul lui Teodor Meleşcanu, s-au pronunţat împotriva propunerii legislative a lui Prigoană.

Şi UDMR s-a declarat împotriva iniţiativei lui Prigoană, considerând-o "total neavenită".

Faţă de propunerea de retrimitere la comisii, senatorul PSD Olguţa Vasilescu a argumentat că o nouă discutare nu ar schimba cu nimic votul, în condiţiile în care proiectul lui Prigoană a fost admis cu "un scor zdrobitor" la comisii.

Mircea Geoană a intervenit şi el în dezbateri, însă nu de la microfonul de preşedinte al Senatului, acuzând Guvernul de "laşitate", întrucât nu a formulat un punct de vedere asupra legii iniţiate de Prigoană. El a avertizat că nu problema denumirii etniei este importantă, ci măsurile de incluziune socială.

Legea iniţiată de deputatul PDL prevede înlocuirea în actele oficiale ale instituţiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "ţigan", în scopul evitării confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român. Raportul celor două comisii avizate pe fond a inclus şi un amendament care sancţionează atribuirea de conotaţii negative termenului "ţigan".

Propunerea legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici