Sindicate: Reducerea salariilor la companiile de stat e ilegală

Sindicaliştii consideră că reducerea salariilor cu 25 la sută şi la angajaţii din companiile de stat reprezintă o încălcare a contractelor colective de muncă şi va duce la plecarea specialiştilor din aceste societăţi, iar măsura va scoate şi mai mulţi oameni în stradă.

52 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Reducerea salariilor la companiile de stat e ilegală

Sindicate: Reducerea salariilor la companiile de stat e ilegală (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri că măsurile anunţate de autorităţi sunt "negândite, în disperare de cauză" şi parcă sunt făcute premeditat pentru a provoca şi mai mulţi oameni.

"Este o măsură aberantă, pentru că multe din aceste companii operează în mediul concurenţial. Această măsură va împinge salariaţii de bună calitate din aceste companii să plece, să se ducă la concurenţă, pentru că în niciun caz nu vor accepta să lucreze în aceste condiţii. Sunt oameni de foartă bună calitate, iar această decizie alterează şi mediul concurenţial, producând nişte distorsiuni în piaţă", a precizat Costin.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune că această reducere este o încălcare a legii contactelor colective de muncă, "premierul pronunţându-se pentru o nerespectare a legislaţiei".

Atâta timp cât legea contractelor colective este în vigoare, din punct de vedere tehnic răspunderea este a părţilor care au semnat acest contract, a subliniat Hossu.

"Am impresia că se doreşte expres ieşirea în stradă pentru răsturnarea Guvernului. Aceste instituţii merg pe sistemul economic, şi-au făcut deja restructurări masive, lucru apreciat şi de preşedintele Traian Băsescu în întâlnirea de marţi de la Parlament", a adăugat liderul "Cartel Alfa".

Premierul Emil Boc a cerut, în şedinţa de miercuri a Guvernului, reducerea cu 25 la sută a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20 de procente din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, după întâlnirea cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul, că se ia în calcul ca angajaţii din companiile la care statul este acţionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, să plătească o taxă de solidaritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici