SRI, obligat să plătească 50.000 de lei daune lui Patriciu

Dinu Patriciu a câştigat vineri procesul cu SRI, care trebuie să îi plătească daune de 50.000 de lei pentru încălcarea dreptului la viaţă intimă în perioada în care i-au fost interceptate convorbirile telefonice, decizia definitivă în acest dosar fiind pronunţată vineri, de ICCJ.

76 afișări
Imaginea articolului SRI, obligat să plătească 50.000 de lei daune lui Patriciu

SRI, obligat să plătească 50.000 de lei daune lui Patriciu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, vineri, atât recursul lui Dinu Patriciu, cât şi cel formulat de Serviciul Român de Informaţii şi a menţinut în acest dosar decizia pronunţată de Tribunalul Bucureşti, care a stabilit că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viaţă intimă şi a obligat SRI la plata unor daune morale de 50.000 de lei.

Procesul a început la jumătatea lunii februarie a anului 2007, când avocaţii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai mulţi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri.

În plângere, avocaţii apreciau că ascultarea posturilor telefonice s-a făcut cu "încălcarea gravă, repetată şi iresponsabilă a legii procedurale în vigoare, respectiv a Codului de procedură penală şi a Legii siguranţei naţionale", astfel că au solicitat "daune morale şi reputaţionale de un milion de dolari".

În 11 mai 2007, Tribunalul Bucureşti a stabilit că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viaţă intimă, prevăzut de articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune morale de 50.000 de lei.

Valeriu Stoica - fost ministru al Justiţiei, reprezentantul în instanţă al Serviciului Român de Informaţii - a susţinut că nu s-a dovedit că SRI se face vinovat de acuzaţiile aduse de Patriciu şi că instituţia nu a făcut nicio faptă ilicită, fiind doar un organ care a aplicat ordinele superiorilor ierarhici.

De partea cealaltă, apărătorul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Buduşan, a depus noi probe la dosar şi a susţinut că SRI nu a acţionat în cazul interceptărilor ca un organ administrativ, ci instituţia a fost cea care a cerut autorizarea interceptărilor de către procuror.

Decizia tribunalului a fost contestată, iar Curtea de Apel Bucureşti a apreciat în motivarea sentinţei în procesul câştigat de omul de afaceri Dinu Patriciu împotriva Serivicului Român de Informaţii că este just să primească 50.000 de lei drept daune, pentru că i s-a încălcat secretul corespondenţei şi alte drepturi fundamentale.

Concret, în 9 februarie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei inferioare, respectiv Tribunalul Bucureşti, în acest dosar. Curtea de Apel Bucureşti a luat această decizie într-un complet de divergenţă, deoarece cei doi magistraţi care au fost repartizaţi să judece nu au ajuns la o opinie comună, astfel că a mai fost desemnat un al treilea judecător.

Hotărârea a fost contestată la ICCJ, care vineri a decis definitiv să menţină soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici