Ştefan Zaharia Pop preia DGIPI

Ştefan Zaharia Pop va prelua şefia Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Informativă (DGIPI), iar Generalul Olimpiodor Antonescu, şeful Statului Major al Jandarmeriei Române, a fost numit la conducerea Jandarmeriei Române, a anunţat ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga.

846 afișări
Imaginea articolului Ştefan Zaharia Pop preia DGIPI

Ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Nicolae Tutilescu a fost numit secretar de stat la Departamentul Schengen, iar Dan Fătuloiu, a departamentul de ordine publică, a anunţat Blaga.

"La Departamentul de ordine şi siguranţă publică, cel mai important din minister, a fost eliberat din funcţie chestorul Cristian Făinici şi numit Dan Valentin Fătuloiu. La Departamentul Schengen cu rang de secretar de stat, ca urmare a demisiei lui Nicolae Şerban, a fost numit Marian Grigore Tutilescu, fostul şef al Poliţiei Capitalei, iar la Direcţia Generală de Informaţie şi Protecţie Internă, unde postul este vacant, a fost numit comisarul şef Ştefan Zaharia Pop", a spus Blaga.

Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Olimpiodor Antonescu a fost, până în 2008, prim-adjunct al comandantului Jandarmeriei Române. El a fost unul dintre artizanii legii privind combaterea violenţei pe stadioane.

Ştefan Zaharia Pop a ocupat funcţia de ataşat afaceri interne la MAI. Pop vine la conducerea DGIPI după doar câteva ore de la demisia lui Gelu Drăjneanu, în contextul scandalului Nica, şi numirea ca interimar a lui Păun Iordache, fostul adjunct al demisionarului.

Chestorul Dan Fătuloiu a ocupat, în trecut, funcţia de şef al Poliţiei Române şi şef al Poliţiei Capitalei.

Fătuloiu a fost, din 1994 până în 1997, inspector şef la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, după care, din 1997 până în 2000, inspector şef la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

În 2000 devine şef al Poliţiei Capitalei de unde, în 2004, ajunge director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Un an mai târziu devine inspector general al Polţiei Române, funcţie din care pleacă, în 2007, devenind şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii, cu funcţie de ministru-consilier.

Chestorul principal Marian Tutilescu a fost şef al Poliţiei Capitalei până la scandalul din Plaza Mall între clanul Preda şi angajaţii firmei de pază BGS.

Tutilescu a fost numit la conducerea Poliţiei Capitalei în 5 februarie 2003, printr-un ordin semnat de ministrul de Interne de atunci, Ioan Rus. Anterior, Tutilescu a fost adjunct al şefului Poliţiei Române pentru probleme de ordine publică. Marian Tutilescu a fost numit la comanda Poliţiei Capitalei după demiterea chestorului Mihai Gheorghe, căruia i s-a reproşat lipsa unui rezultat al anchetei în cazul exploziei de la liceul bucureştean "Jean Monnet" şi implicarea unor poliţişti în cazuri de corupţie.

Tutilescu a absolvit Şcoala de ofiţeri de poliţie - arma poliţie şi Facultatea de Drept. Din anul 1978, el a lucrat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, pe linie de cercetări penale, a fost şef al Serviciului cercetări penale la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, apoi inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi şi a celui din Caraş-Severin. În 1 februarie 2001 a devenit adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei.

Ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, a mai anunţat că la MAI a fost eliberat din funcţie secretarul general Ion Stoica şi numit chestorul Constantin Cristian Baci.

Au fost eliberaţi din funcţia de secretar general adjunct Octav Virgiliu Teodorescu şi Aureliu Ghimpău, înlocuiţi prin comisarul Cristina Dobriţoiu şi, respectiv, Tudor Dănuţ.

Ca urmare a demisiei a fost eliberat din funcţia de secretar de stat Mihai Fifor şi numit Mihai Capră, care va răspunde de prefecturi şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Tot ca urmare a demisiei a fost eliberat din funcţia de secretar de stat Cătălin Vrabie şi numit Liviu Grădinariu.

A fost de asemenea eliberat din funcţia de secretar de stat Radu Stancu şi numită în funcţia de secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul comisarul şef Irina Alexe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici