STUDIU: O treime dintre români cred că vor trăi mai prost în 2013

Peste 40% din populaţia generală şi peste 36% din reprezentanţii autorităţilor publice locale spun că viaţa lor este mai proastă în prezent comparativ cu cea pe care o duceau acum un an, iar o treime din populaţia generală şi un sfert din reprezentanţii autorităţilor publice locale (APL) afirmă că vor trăi mai prost anul viitor, arată un studiu.

369 afișări
Imaginea articolului STUDIU: O treime dintre români cred că vor trăi mai prost în 2013

STUDIU: O treime dintre români cred că vor trăi mai prost în 2013 (Imagine: Shutterstock)

Rezultatele, incluse într-un raport la finalul "Studiului privind corupţia din administraţia publică locală", relevă şi faptul că aproape 65% şi peste 83% din reprezentanţii APL consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Potrivit aceleiaşi cercetări, cel mai scăzut procent de încredere îl au partidele politice (8,3% din populaţie şi 20,2% din reprezentanţii APL) şi Guvernul (11,2% din populaţie şi 22% din reprezentanţii APL), cu menţiunea că datele studiului au fost culese în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012.

Pe locul trei în ceea ce priveşte procentul scăzut de încredere este Parlamentul (10,1% din populaţie şi 23,2% din APL), urmat de Preşedinţie (12,9% din populaţie şi 25,7% din APL).

De o încredere scăzută în rândul populaţiei şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale se bucură şi mass media. Astfel, aproape 35% din populaţie şi puţin sub 30% din reprezentanţii APL spun că au încredere în televiziuni, în timp ce ziarele se bucură de o încredere mai scăzută, 27,5% din populaţia generală şi 26,7% din reprezentanţii APL.

De cea mai multă încredere se bucură Biserica (aproape 75% din populaţia generală şi puţin sub 70% din reprezentanţii APL) şi Armata (53% din populaţie şi peste 63% din reprezentanţii APL).

Peste 74% din reprezentanţii APL au declarat că au multă sau foarte multă încredere în Primărie, comparativ cu aproape 40% din populaţie, potrivit studiului.

Alte date ale cercetării relevă că Uniunea Europeană se bucură de încrederea a 48,1% din reprezentanţii APL şi 38,5% din populaţia generală.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 4.522 de persoane din populaţia cu vârsta de peste 18 ani, respectiv pe unul de 9.823 de persoane din rândul angajaţilor şi al reprezentanţilor autorităţilor publice locale.

Au fost intervievaţi, astfel, 1.200 de primari, 600 de foşti primari, 1.206 viceprimari, 1.206 consilieri locali, 1.200 reprezentanţi a mediului de afaceri, 600 de jurnalişti, 200 de reprezentanţi ai ONG-urilor, 600 de persoane cu experienţă implicate în problematica prevenirii şi combaterii corupţiei, 600 de angajaţi ai administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, 600 de angajaţi ai administraţiei publice de la oraşe, 603 angajaţi ai administraţiei de la municipii şi 602 membri ai consiliilor judeţene.

Proiectul "Studiu diagnostic privind fenomenul de corupţie în administraţia publică locală" s-a derulat pe o perioadă de 18 luni şi a avut o valoare de 2.076.906 de lei, din care 85 la sută a fost acoperită din fonduri de la Uniunea Europeană, iar 15 la sută, din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici