Tot mai puţine paturi la ATI, pe măsură ce România se îndreaptă spre 10.000 de cazuri de Covid zilnice

  • În România au fost înregistrate 8651 cazuri de COVID-19, în 24 ore.
  • În şapte judeţe, incidenţa este de peste 4 cazuri la mia de locuitori.
  • Peste o mie persoane infectate cu SARS-COV2 sunt internate în ATI.
596 afișări
Imaginea articolului Tot mai puţine paturi la ATI, pe măsură ce România se îndreaptă spre 10.000 de cazuri de Covid zilnice

România a înregistrat peste opt mii de îmbolnăviri de COVID-19, în 24 de ore. 146 de persoane infectate cu SARS-COV 2 au murit, într-o singură zi. Iar la Terapie Intensivă sunt acum peste o mie de persoane.

În secţiile ATI mai sunt aproximativ 250 de paturi funcţionale. În ultimele nouă zile, în ATI, numărul paturilor ocupate a crescut cu 173. În ritmul acesta, în două săptămâni,  nu va mai fi niciun loc liber. Medicul infecţionist Adrian Marinescu spune că numărul de paturi pentru bolnavii COVID trebuie suplimentat atât în ATI, cât şi în celelalte secţii.

Nu trebuie să aşteptăm să vedem că acel număr de locuri este total insuficient. (...) E clar că pacienţii de la Terapie Intensivă au internări de lungă durată şi că eliberarea acelor locuri se face greu,” precizează medicul Adrian Marinescu.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru spunea că secţiile ATI vor fi extinse astfel încât să existe 1500 de paturi complet dotate pentru cazurile grave. Însă, multe spitale au probleme cu instalaţiile de oxigen. Iar un exemplu este spitalul mobil de la Iaşi. Aici, 48 de paturi ATI nu sunt încă funcţionale.

Medicul Florin Roşu, şeful Secţiei ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, spune că bolnavii care ajung în Terapie Intensivă sunt dependenţi de oxigen, indiferent dacă sunt intubaţi sau primesc oxigen prin mască.

Deasupra paturilor pacienţilor o să vedeţi un device, o plintă în care se introduce o sursă sau două surse de oxigen, în funcţie de necesităţile pacientului.(...) În momentul în care pacientul are o nevoie acută de administrare de oxigen, iar plămânul, funcţia pulmonară este compromisă, pacientul este conectat la ventilator,” a spus Florin Roşu, şeful Secţiei ATI, de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, secţia ATI a fost extinsă cu 10 paturi,. Nu pot fi folosite încă pentru că nu are cine să îngrijească bolnavii, spune Laurenţiu Ivanovici, managerul spitalului.

Noi vom avea nevoie de încă 4-5 medici. Medici pentru aceste 10 paturi. Şi, sigur, personal mediu, personal auxiliar. Vom demara o altă procedură de recrutare pentru a recruta rapid personal,” a spus Laurenţiu Ivanovici, manager SJU Craiova.

Medicul Eleonor Cârstoiu, preşedintele sindicatului Promedica, spune că situaţia arată un management defectuos la nivelul întregului sistem medical.

“Au trecut opt luni. Lucrurile astea trebuiau gândite până acum.(...) Soluţiile trebuie să şi le asume nişte oameni. Nimeni nu ştie care e cea mai bună cale,” a afirmat medicul Eleonor Cârstoiu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici