Tutilescu: Nu putea fi decisă amânarea aderării la Schengen, aceasta se discută doar în Consiliul JAI

Şeful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că nu putea fi luată o decizie privind amânarea aderării României la Schengen, pentru că aceasta trebuie să parcurgă anumite etape, iar discuţia poate avea loc doar în Consiliul JAI, primul fiind în 20 ianuarie.

71 afișări
Imaginea articolului Tutilescu: Nu putea fi decisă amânarea aderării la Schengen, aceasta se discută doar în Consiliul JAI

Tutilescu: Nu putea fi decisă amânarea aderării la Schengen, aceasta se discută doar în Consiliul JAI (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Marian Tutileassu a infirmat declaraţia făcută de ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, potrivit căreia aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie.

"Nu putea fi luată o astfel de decizie, pentru că aceasta nu se ia de către preşedinţia ungară a UE, ci se discută mai întâi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, iar primul Consiliu JAI din acest an va avea loc în 20 ianuarie, la Budapesta", a spus Marian Tutilescu.

El a subliniat că nici la Consiliul JAI din 20 ianuarie nu se ştie dacă se va discuta despre o eventuală amânare a datei aderării României la Schengen.

Tutilescu a mai spus că nu se poate pune problema unei decizii în acest sens, pentru că, după o eventuală propunere în Consiliul JAI, aceasta trebuie să fie supusă dezbaterii în Parlamentul European.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia dpa, conform NZZ.ch.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, miercuri, la şedinţa de Guvern, cerând miniştrilor să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011, avertizând însă că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE.

Preşedintele a declarat, miercuri, la CSM, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schegen, în calitate de şef al statului.

România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.

În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre - Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate - Islanda şi Norvegia şi, din decembrie 2008, Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici