UDMR propune ca o parte din TVA să rămână la comunităţile locale, odată cu descentralizarea

UDMR propune ca, odată cu transferarea unor atribuţii către comunităţile locale, în cadrul procesului de descentralizare, o parte din TVA, eventual 15 la sută, să rămână la comunităţi, pentru a exista finanţare suficientă şi permanentă, indiferent de culoarea politică a unui guvern.

208 afișări
Imaginea articolului UDMR propune ca o parte din TVA să rămână la comunităţile locale, odată cu descentralizarea

UDMR propune ca o parte din TVA să rămână la comunităţile locale, odată cu descentralizarea (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele UDMR Arad, Bognar Levente, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la nivelul Uniunii există propunerea ca, odată cu procesul de descentralizare, comunităţile locale să rămână cu o parte din TVA, care reflectă puterea economică a unui judeţ, astfel încât să existe un echilibru între contribuţia unui judeţ la bugetul de stat şi fondurile primite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul UDMR Arad a spus că este necesară o reglementare legislativă prin care finanţarea comunităţilor locale să nu fie afectată de decizia politică, arătând că unele judeţe, precum Arad, au de suferit.

"Aradul, care produce foarte mult de ani, nu obţine pe plan local şi fondurile pe măsură. Mai ales anul acesta s-a accentuat o oarecare lăsare la urmă a Aradului la repartiţia fondurilor. La contribuţii, judeţul este pe locul şapte, dar la repartizare rămânem mult în urmă, pe locul 39. Nu este normal, e nevoie de un sistem legislativ care să asigure permanent fonduri, indiferent de ce culoare politică are guvernul. E necesară o finanţare în funcţie de contribuţia fiecărei comunităţi", a declarat Bognar Levente.

El a spus că propunerea UDMR este ca "anumite procente din TVA să rămână pe plan local, aşa cum o parte din impozitul pe venit rămâne pe plan local".

"Considerăm că atribuţiile care sunt descentralizate trebuie să aibă şi resursele financiare adecvate, iar aceasta e o soluţie bună. Ar putea ca 15 la sută din TVA să rămână pe plan local", a afirmat el.

Conform sursei citate, "TVA reflectă puterea economică a comunităţilor, care ar putea deveni mai interesate să producă dacă vor să aibă resurse financiare mai mari".

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă această propunere nu ar dezavantaja anumite judeţe cu populaţie majoritară maghiară, liderul UDMR Arad a declarat că "un anumit procent din TVA poate fi calculat astfel încât să sprijine social anumite judeţe".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici