Cutremur cu magnitudinea de 5,9 în Bulgaria. Seismul s-a simţit şi în România. Peste 15 replici, înregistrate în decurs de o oră

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 sau 6 grade pe scara Richter s-a produs la ora 03:00 în Bulgaria, conform USGS, acesta fiind simţit uşor şi în România. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 9,1 kilometri iar epicentrul a fost situat la 24 kilometri vest de Sofia, conform site-ului USGS. Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti.

4783 afișări
Imaginea articolului Cutremur cu magnitudinea de 5,9 în Bulgaria. Seismul s-a simţit şi în România. Peste 15 replici, înregistrate în decurs de o oră

Cutremur cu magnitudinea de 5,9 în Bulgaria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cutremurul cu o magnitudine de 5,9 sau 6 grade pe scara Richter care a zguduit în noaptea de luni spre marţi Bulgaria, la aproximativ 30 de kilometri de Sofia, "nu a provocat victime", a declarat ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, într-un prim bilanţ transmis de AFP.

Seismul a fost anunţat iniţial cu o magnitudine de 5,8 grade.

Totuşi pagubele materiale - hornuri prăbuşite, pereţi dărâmaţi sau fisuraţi, ferestre sparte - sunt relativ importante, conform unui fotoreporter AFP aflat la faţa locului.

O celulă de criză a fost formată în micul oraş Pernik, aflat în apropiere de epicentrul seismului, iar echipe de pompieri, poliţişti şi salvatori au fost trimişi la faţa locului, a declarat ministrul de Interne pentru agenţia de presă bulgară Focus.

Cutremurul a fost resimţit la Sofia, cu obiecte căzând în apartamente şi numeroşi oameni părăsindu-şi locuinţele pentru a sta în stradă, a transmis un jurnalist AFP. Însă nu au existat întreruperi de curent electric sau ale reţelelor telefonice.

Cutremurul a fost urmat la scurt timp de două replici de magnitudine similară.

Seismul a fost de asemenea resimţit puternic şi de statele vecine, Serbia şi Macedonia.

Nikolov a corectat datele cu privire la epicentrul cutremurului, care era iniţal situat între capitala Sofia şi oraşul Pernik, cele mai recente date indicând că epicentru a fost la vest de Pernik, în apropiere de satul Rudartsi..

Protecţia Civilă şi pompierii de pe întreg teritoriul Bulgariei au fost contactaţi cu privire la pagube minore la pereţii, tavanele şi ferestrele caselor.

Peste 15 replici puternice s-au produs în Bulgaria în decurs de o oră după cutremurul din noaptea de luni spre marţi, a anunţat directorul Institutului Naţional de Geofizică al Academiei bulgare de Ştiinţe, Nikolai Miloşev, citat de postul public de radio, relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit lui Miloşev, faptul că replicile au fost numeroase şi au avut loc la intervale mici oferă speranţe că nu se va produce un al doilea cutremur puternic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici