UPDATE Patru ONG-uri acuză SRI de demararea unui proiect "de supraveghere în masă" a cetăţenilor/ Ministrul interimar al Comunicaţiilor: Proiectul SRI, aprobat pentru că toate criteriile din ghid erau îndeplinite

Patru organizaţii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finanţat din fonduri europene, despre care susţin că ar fi unul "de supraveghere în masă", anunţă APADOR-CH.

4434 afișări
Imaginea articolului UPDATE Patru ONG-uri acuză SRI de demararea unui proiect "de supraveghere în masă" a cetăţenilor/ Ministrul interimar al Comunicaţiilor: Proiectul SRI, aprobat pentru că toate criteriile din ghid erau îndeplinite

Patru ONG-uri acuză SRI că a demarat un proiect "de supraveghere în masă" a cetăţenilor

"APADOR-CH împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale a trimis astăzi această scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene ( Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii, cu o finanţare europeană", se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki .

Potrivit sursei citate, SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de Euro pentru "consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice”.

"Proiectul, numit "SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", se mai arată în comunicat.

Asociaţia susţine că proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în prezent SRI derulând deja o licitaţie pentru achiziţia echipamentelor necesare şi a softurilor.

Potrivit APADOR-CH, proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii.

"De exemplu prin capitolul de "analiză comportamentală”, orice cetăţean ar putea avea o fişă "de bună purtare” (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex. Informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale", explică ONG-ul.

Asociaţia precizează că "anumite părţi din proiect (vezi capitolele de "Recunoaştere facială” sau "Interceptarea comunicaţiilor” din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt şi un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizată a întregii populaţii", dând exemplu "baza de date de recunoaştere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau paşapoarte), la care SRI are acces nelimitat şi nesupravegheat, nu are nici o utilitate/justificare în "prevenirea fraudei", aşa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieţii private a tuturor cetăţenilor".

Semnatarii scrisorii cer anularea licitaţiei şi a proiectului, susţinând că încalcă drepturile fundamendate. De asemenea, se solicită includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor şi dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislaţiei conexe, ca şi a garanţiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip şi transparenţei instituţionale pentru orice proiect care depăşeşte cadrul original de securitate naţională.

Serviciul Român de Informaţii nu a făcut nicio precizare referitoare la acest subiect până la momentul transmiterii ştirii.

UPDATE Tudorache: Proiectul SRI a fost aprobat pentru că toate criteriile din ghid erau îndeplinite

Ministrul interimar al Comunicaţiilor, Dragoş Tudorache, a declarat luni că proiectul SRI SII Analytics, despre care mai multe organizaţii neguvernamentale afirmă că ar fi unul "de supraveghere în masă" a cetăţenilor, a fost aprobat pentru că îndeplinea toate criteriile din ghidul de finanţare.

''Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles din discuţiile avute azi dimineaţă că SRI vor ieşi cu explicaţii tehnice în ceea ce priveşte obiectivele şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face'', a precizat Tudorache.

El a susţinut că SRI a aplicat pe această schemă de finanţare (axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare, n.r.) către autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europne ca orice altă instituţie publică eligibilă pe acea axă de finanţare.

''A fost prima instituţie, de fapt, care a avut un proiect pregătit şi care a fost supus autorităţii de management pentru analiză. Analiza a fost pozitivă, practic toate criteriile din ghid erau îndeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finanţare'', a explicat ministrul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici