UPDATE Victor Ponta, urmărit penal într-un nou dosar. Fostul premier a fost pus sub control judiciar/ Dosarul vizează campania electorală din 2012 şi vizita lui Tony Blair - VIDEO

Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, în dosarul în care este cercetat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

13341 afișări
Imaginea articolului UPDATE Victor Ponta, urmărit penal într-un nou dosar. Fostul premier a fost pus sub control judiciar/ Dosarul vizează campania electorală din 2012 şi vizita lui Tony Blair - VIDEO

Victor Ponta, audiat la DNA Ploieşti într-un nou dosar. Sebastian Ghiţă, citat şi el la audieri: "Cred că investighează problema Tony Blair" - VIDEO

Procurorii din cadrul DNA– Serviciul teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Victor Ponta, acesta fiind suspectat de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

La scurt timp după ce a fost audiat, Victor Ponta a scris pe pagina sa de Facebook că va contesta măsura controlului judiciar la Înalta Curte. "Decizia procurorilor a fost următoarea <<să nu fac declaraţii în mass media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauza, precum şi la martorii audiaţi>>. Această măsura o voi contesta mâine în faţa judecătorilor de la ICCJ", a precizat fostul premier.

Procurorii arată în ordonanţă că "pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil".

Potrivit surselor judiciare, omul de afaceri este Sebastian Ghiţă, care a şi câştigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. Ghiţă a recunoscut, marţi dimineaţa, în timp ce se afla la un termen la Înata Curte de Casaţie şi Justiţie că a fost chemat la rândul său la DNA Ploieşti.

Cât priveşte personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, este vorba despre fostul premier britanic, Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012.

"Din ce am înţeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul UK la Bucureşti, Tony Blair, Mihai Răzvan Ungureanu şi acordarea titlului de doctor honoris causa lui Tony Blair. Cred că cei de la DNA Ploieşti investighează problema Tony Blair. Nu ştiu exact toate acuzaţiile. Nu am vreo aşteptare, dar după cum i-am văzut pe dânşii la unitatea de elită că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta şi Obama şi Blair. Sunt prolifici cei de la Ploieşti. Nu cred că este vorba de nicio corupţie. Cred că sunt foarte restrictivi astăzi în ceea ce priveşte modul în care vedem activităţile noastre. Daca orice lucru din viaţă îl interpretăm precum corupţie, atunci vom avea dosare. Mâine, poimâine şi o vânzare de casă, de maşină, cu un mic denunţ aranjat poate deveni o corupţie care ucide", a declarat Sebastian Ghiţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii arată că pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, "s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi". În acest scop, arată procurorii în ordonanţă, Victor Ponta, împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.

"În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în convenienţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova".

Victor Ponta a refuzat să facă declaraţii la ieşirea de la audieri.

ŞTIRE 11.09 Fostul preşedinte al PSD Victor Ponta a fost audiat, marţi, la DNA Ploieşti, în calitate de suspect, el fiind acuzat că ar fi primit bani pentru a pune o anumită persoană pe listele parlamentare la alegerile din 2012, potrivit unor surse judiciare citate de corespondentul MEDIAFAX. 

Potrivit unor surse judiciare, Victor Ponta are calitatea de suspect şi este acuzat de folosirea autorităţii şi influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite.

Sursele citate au declarat că Victor Ponta nu ar fi luat banii de la politicianul respectiv în mod direct, ci printr-un intermediar.

Întrebat, la intrarea în DNA Ploieşti, ce va face acolo, Ponta a răspuns "semnez condica", fără să precizeze în ce calitate se află la DNA sau dacă este vorba despre un dosar nou.

Totodată, deputatul Sebastian Ghiţă a anunţat, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că va merge şi el la audieri la DNA Ploieşti.

"Din ce am înţeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul UK la Bucureşti, Tony Blair, Mihai Răzvan Ungureanu şi acordarea titlului de doctor honoris causa lui Tony Blair. Cred că cei de la DNA Ploieşti investighează problema Tony Blair. Nu ştiu exact toate acuzaţiile. Nu am vreo aşteptare, dar după cum i-am văzut pe dânşii la unitatea de elită că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta şi Obama şi Blair. Sunt prolifici cei de la Ploieşti. Nu cred că este vorba de nicio corupţie. Cred că sunt foarte restrictivi astăzi în ceea ce priveşte modul în care vedem activităţile noastre. Daca orice lucru din viaţă îl interpretăm precum corupţie, atunci vom avea dosare. Mâine, poimâine şi o vânzare de casă, de maşină, cu un mic denunţ aranjat poate deveni o corupţie care ucide. Sunt obligat să merg la DNA Ploieşti, ce pot să fac. Numai după ce se termină şedinţa la Înalta Curte", a declarat Sebastian Ghiţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat ce alte nume mai apar în dosar, deputatul a răspuns : "Tony Blair".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici