Utilajul "Sfânta Parascheva", sfinţit joi, sapă tunelul pentru metroul Bazilescu - Străuleşti - FOTO

Utilajul care sapă tunelul pentru noua linie de metrou Parc Bazilescu - Străuleşti, botezat "Sfânta Parascheva", după numele ocrotitoarei zonei, a fost sfinţit joi, după un obicei vechi pe care îl au şi italienii, în lipsa căruia muncitorii nu încep lucrul.

1818 afișări
Imaginea articolului Utilajul "Sfânta Parascheva", sfinţit joi, sapă tunelul pentru metroul Bazilescu - Străuleşti - FOTO

Utilajul "Sfânta Parascheva", sfinţit joi, sapă tunelul pentru metroul Bazilescu - Străuleşti (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Sfinţirea utilajului Tunnel Boring Machine (TBM) a fost oficiată de doi preoţi, unul fiind protopopul Sectorului 1, Dan Toader, şi în prezenţa directorului general al Metrorex, Cătălin Homor, altor oficiali ai instituţiei şi reprezentanţilor asocierii Astaldi SpA-FCC Construccion SA - AB Construct SRL, care execută lucrările.

Pe o măsuţă aşezată mai sus de cel unde va lucra "cârtiţa cu motor", cum îi mai zic în glumă unii muncitori, erau aşezate lumânări, o cruce, Sfânta Evanghelie, un coş cu ouă roşii şi cristelniţa cu apa ce urma să fie sfinţită.

Italienii de la Astaldi au aşezat pe masă o statuie din lemn a Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor. Numele acesteia îl poartă de altfel unul din cele două utilaje cu care se lucrează în Drumul Taberei, celălalt fiind numit "Sfânta Filofteia".

Statueta Sfintei Varvara va veghea asupra lucrărilor într-un mic altar în subteran, a spus unul dintre reprezentanţii companiei italiene.

"Noi sfinţim casa când este gata, acum, aici, maşina când începe lucrul. (...) Chiar este o vorbă care spune aşa: Lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu", a spus preotul Dan Toader.

După ce s-a ţinu slujba, care s-a terminat cu salutul pascal "Hristos a înviat!", au fost sfinţiţi toţi cei prezenţi, utilajul şi muncitorii adunaţi în subteran în jurul acestuia.

"Nici mecanicii nu pleacă la lucru dacă maşina nu este sfinţită. Este un obicei vechi, din minerit", a explicat unul dintre reprezentanţii Metrorex.

Director general Cătălin Homor a explicat, la rândul său, că numele Sfintei Parascheva a fost ales pentru utilaj pentru că aceasta este ocrotitoarea zonei.

"Sunt sigur că Sfânta Parascheva ne va ajuta să trecem cu bine peste toate problemele. Tot staff-ul implicat, tot managementul şi inclusiv constructorul vom face tot ce ne stă în putinţă şi vom folosi toate cunoştinţele noastre şi abilităţile, astfel încât proiectul să se termine, dacă nu în termen, mai devreme. Trebuia să fie gata în aprilie 2015. Noul termen, din motive obiective, va fi semestrul doi al anului viitor. Unul din motive a fost oarecum lipsa de finanţare, dar, să zicem printr-un management riguros, am reuşit să accesăm fondurile europene nerambursabile şi probleme de genul ăsta nu vor mai fi pe viitor. Nu vor mai fi întârzieri", a adăugat directorul general.

El a precizat că termenul este martie 2016 pentru finalizarea tunelurilor şi semestrul al doilea din 2016, în toamnă, pentru darea în folosinţă a tronsonului.

Valoarea totală a lucrărilor este de 850 de milioane de lei fără TVA.

După discursuri, cei prezenţi au ciocnit o cupă şampanie şi au mâncat cozonac şi alte dulciuri. Apoi, "Sfânta Parascheva" şi-a început lucrul.

Şantierul viitoarei staţii de metrou Străuleşti face parte din secţiunea Parc Bazilescu - Străuleşti a Magistralei 4 de metrou din Bucureşti. Această secţiune va cuprinde staţiile Laminorului şi Străuleşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici