Vameşii de la Siret luau mită de faţă cu colegii şi se consultau între ei. Citeşte stenograme cu discuţiile poliţiştilor

Procurorii anticorupţie arată în referatul cu propunere de arestare a angajaţilor de la punctul de frontieră Siret că aceştia luau mită de faţă cu colegii lor şi se consultau între ei pe această problemă, spunând totodată că "nu se iau bani oricum, oricât şi de la oricine".

141 afișări
Imaginea articolului Vameşii de la Siret luau mită de faţă cu colegii şi se consultau între ei. Citeşte stenograme cu discuţiile poliţiştilor

Vameşii de la Siret luau mită de faţă cu colegii şi se consultau între ei (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau, în referatul cu propunere de arestare preventivă emis pe numele a 59 de persoane, că unii dintre lucrători nu se sfiau şi luau mită de la diverse persoane chiar de faţă cu colegii lor şi că din alte înregistrări ambientale reiese cum aceştia se sfătuiau între ei cu privire la acest aspect.

"Mita e luată de unii poliţişti de frontieră în faţa colegilor lor, care, din când în când, intervin în discuţie, împrejurare care vine să confirme consensul, înţelegerea între membrii grupării infracţionale", arată procurorii anticorupţie în documentul prin care cer arestarea celor 59 de lucrători şi în care prezintă şi o parte din înregistrările ambientale făcute în timpul anchetei.

Manuel Eugen Costache: Băi, omule, deci mie... mi-ai pus... cât ai pus aici?

Interlocutor: 40. MEC: Ei! Pui... Pui 70! dă-ncoa! hai! mai pune 50! I: Şefu! 50...

Manuel Eugen Costache: (poliţistul întinde mâna dreaptă în care are o bancnotă ce pare a avea cupiura, spre geamul ghişeului) dă-ncoace paşaportul! Mai pui 50 că-ţi tai capul, dacă! I: Nu, nu, şefu! Apăi, lasă-mă oleacă! ...

Manuel Eugen Costache: Ceapa ta de drac!

Interlocutor: Ai văzut?

MEC (neinteligibil)

Interlocutor: Altă dată ies mai ieftin oleacă!

Ionel Gîza: Altă, dată înapoi!

Interlocutor: Altă dată, nu înapoi!

Ionel Gîza: Altă dată înapoi şi stai la rând!".

Procurorii anticorpţie arată în referat că există şi cazuri în care poliţiştii de frontieră s-au consultat între ei dacă să ia sau nu mită de la o anumită persoană în cazul în care o cunoaşte pe aceasta, întrebând dacă există riscuri, redând în document înregistrarea ambientală dintre Mihaela Elena Cosic şi colegul său Florin Lupu:

Mihaela Elena Cosic: Auzi, Florin! Îl ştii pe acesta? L-ai mai văzut? ... Hm?

Florin Lupu: Stai, stai, stai, că nu ştiu cum îii spune!

Mihaela Elena Cosic: Ion Sabin ...

Mihaela Elena Cosic: Să iau sau nu?

Florin Lupu: Ia!

Mihaela Elena Cosic: Hm?

Florin Lupu: Da!".

Legătura infracţională dintre poliţiştii de frontieră, mai arată procurorii, este ilustrată de numeroase astfel de discuţii despre mită, dând exemplul o discuţie dintre agentul şef Cristian Filipoaia cu o persoană neidentificată în toneta de serviciu în prezenţa agentului Elena Anca Agapi: "La zece cartuşe îmi pune 300 de mii. Dă-i în p... mea! Să se ducă înapoi! Da' ce? Eu nu vând ţara aşa ieftin!".

O altă înregistrare obţinută de procurori este şi cea dintre Loghin Daniel Timoci şi agentul Elena Anca Agapi:

Loghin Daniel Timoci: Ai mai vaăzut din ăştia?

Anca Elena Agapi: De ăia nu prea am văzut. Dar dacă văd, să ştii că nu...

Loghin Daniel Timoci: Nu refuzi, nu?

Anca Elena Agapi: Nu, nu ...".

Procurorii mai notează că unii poliţişti de frontieră luau mita fără niciun criteriu de selecţie, iar alţii foloseau anumite metode şi aveau anumite principii în sensul că "nu se iau bani oricum, oricât şi de la oricine".

Fostul şef al Punctului de trecere al Frontiere Siret, Aurel Anea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicat în contrabandă cu ţigări, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei, sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici