Vanghelie: Populaţia romă va creşte mai repede decât cea română, dacă n-o integrăm vom avea probleme

Populaţia romă va creşte mai repede decât cea română şi dacă romii nu vor fi integraţi vom avea o mare problemă, a declarat, vineri, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, adăugând că se bucură că preşedintele Franţei a atacat România, deoarece aşa lucrurile vor începe să se îndrepte.

55 afișări
Imaginea articolului Vanghelie: Populaţia romă va creşte mai repede decât cea română, dacă n-o integrăm vom avea probleme

Vanghelie: Populaţia romă va creşte mai repede decât cea română, dacă n-o integrăm vom avea probleme (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Marian Vanghelie a declarat, în timpul vizitei unei delegaţii de eurodeputaţi din Grupul Social-Democrat din Parlamentul European, la Şcoala 136 din cartierul Ferentari, că solicită axe prioritare pentru finanţarea unor proiecte destinate comunităţii rome cu fonduri europene, care să fie acordate şi gestionate de administraţiile locale, întrucât acestea cunosc cel mai bine problemele cu care aceştia se confruntă.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei a afirmat că banii alocaţi în ultimii 20 de ani pentru rezolvarea problemelor romilor au fost cheltuiţi ineficient, pe seminarii şi mese rotunde.

"Banii din ultimii 20 de ani s-au cheltuit pe prostii, vrăjeli şi traininguri. Banii trebuie să ajungă la copii. Prin administraţia locală încercăm să identificăm ong-urile şi societatea civilă sănătoasă", a declarat Vanghelie.

El a spus delegaţiei europene că deşi e regretabil modul în care au reacţionat Franţa şi Italia, acest lucru poate fi de ajutor pe viitor pentru că aduce în atenţie situaţia populaţiei rome, pe care mulţi au refuzat să o vadă, şi pentru că astfel ar putea să se ia măsuri concrete pentru remedierea ei.

"Mă bucur că Sarkozy ne-a atacat pentru că aşa o să începem şi noi să luăm măsuri. Populaţia romă va creşte mai repede decât cea română şi, dacă nu îi integrăm, vom avea o mare problemă", a mai spus edilul Sectorului 5.

Delegaţia formată din eurodeputaţi din Grupul Social-Democrat din Parlamentul European (S&D), printre care şi vicepreşedintele S&D Hannes Swoboda şi Tanja Fajon, a vizitat Şcoala 136 din Capitală, în care învaţă în special copii romi, şi care a dezvoltat un club cu activităţi extraşcolare pentru aceştia.

Hannes Swoboda a lăudat iniţiativa unităţii de învăţământ şi a administraţiei locale, precizând că în Europa nu există multe asemenea situaţii, dar că o va prezenta mai departe ca pe un exemplu de bună practică.

După vizitarea şcolii, edilul Sectorului 5, eurodeputatul Rovana Plumb şi delegaţia europeană au vizitat una dintre cele mai sărace zone din Bucureşti, în prelungirea Ferentari, locuită în special de romi.

Reprezentanţii comunităţii au ieşit în întâmpinarea oaspeţilor cerând primarului Marean Vanghelie să rezolve problema câinilor comunitari, a igienizării sau a iluminării.

Edilul Sectorului 5 a explicat eurodeputaţilor că zona respectivă nu a fost reabilitată ani la rând şi că administraţia locală nu poate interveni la consolidarea sau refacerea faţadelor blocurilor pentru că acestea sunt proprietăţi private.

Delegaţia europeană a vizitat şi câteva camere dintr-un bloc neigienizat de ani de zile şi fără curent electric, vicepreşedintele S&D afirmând la final că, din păcate, mai există astfel de locuri în Uniunea Europeană şi că fiecare astfel de loc este unic în felul său.

Membrii Grupului de eurodeputaţi au discutat, la Bucureşti, cu experţi naţionali, cu reprezentanţi ai ONG-urilor rome, dar şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă.

De asemenea, ei s-au întâlnit şi cu conducerea PSD, precum şi cu reprezentanţi ai departamentelor de specialitate din cadrul partidului.

Organizatorul evenimentului a fost eurodeputatul Rovana Plumb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici