BIO: Gabi Balint, la prima experienţă ca antrenor principal în Liga I

Gavrilă Pele Balint se va afla la FC Timişoara pentru prima dată în postura de antrenor principal al unei echipe din Liga I, după ce, în mai multe rânduri, a activat ca secund al tehnicienilor Anghel Iordănescu, Emerich Ienei, Mircea Lucescu şi Gheorghe Hagi.

339 afișări
Imaginea articolului BIO: Gabi Balint, la prima experienţă ca antrenor principal în Liga I

BIO: Gabi Balint, la prima experienţă ca antrenor principal în Liga I (Imagine: Mediafax Foto)

Gavrilă Pele Balint s-a născut la 3 ianuarie 1963, în judeţul Bistriţa Năsăud, la Sângeorz Băi. El a fost cooptat în proiectul "Luceafărul" la sfârşitul anilor ’70 şi s-a remarcat ca fotbalist al echipei Steaua Bucureşti, pentru care a jucat 264 de meciuri şi a înscris 69 de goluri pe parcursul celor 11 sezoane petrecute la gruaprea din Bulevardul Ghencea. Balint a cucerit cu Steaua cinci titluri de campion al României, trei Cupe ale României, un titlu de golgheter în sezonul 1989/1990 şi a transformat una dintre cele două lovituri de departajare din finala Cupei Campionilor Europeni, cucerită de "roş-albaştri" pe 7 mai 1986, la Sevilla. În palmaresul lui Balint se mai află şi Supercupa Europei, cucerită în anul 1987, la Monaco, după victoria din meciul cu Dinamo Kiev, obţinută cu scorul de 1-0. Palmaresul lui Gabi Balint mai cuprinde 32 de partide şi şase goluri în cupele europene. La sfârşitul turului din ediţia 1990-1991 a Diviziei A, Balint s-a transferat în Spania, la Real Burgos, pentru care a înscris 27 de goluri în 83 de partide din Primera Division.

La echipa naţională, Balint a debutat la 14 aprilie 1982, cu ocazia meciului Bulgaria - România, scor 1-2, şi jucat 34 de meciuri, marcând 11 goluri. El a avut un rol important în calificarea echipei la turneul final al Cupei Mondiale din Italia 1990, când a marcat două goluri în meciul decisiv din preliminarii, de la Bucureşti, câştigat cu scorul de 3-1 în faţa reprezentativei Danemarcei.

După retragerea din activitatea de jucător, Balint şi-a început cariera de antrenor direct la echipa naţională, unde a fost secundul lui Anghel Iordănescu, din anul 1994, participând la calificarea "tricolorilor" la turneele finale ale Campionatului European din '96 şi Cupei Mondiale din 1998.

În 1998, Balint a devenit antrenor principal la divizionara B FC Bihor, unde a rezistat însă doar şapte etape. În perioada 1999-2000, fostul atacant al Stelei a pregătit formaţia Sportul Studenţesc, care evolua în liga secundă, terminând sezonul pe locul 3. Din anul 2000, el a revenit pentru o scurtă perioadă la echipa naţională, ca secund al lui Emeric Ienei, la turneul final al Euro 2000, după care a devenit secundul lui Mircea Lucescu la Galatasaray Istanbul. Balint a părăsit relativ repede Galatasaray Istanbul, pentru a da curs ofertei venite din partea bunului său prieten, Gheorghe Hagi, numit la echipa naţională, însă a părăsit postul după ratarea calificării la turneul final al Cupei Mondiale din 2002.

În sezonul 2002-2003, Balint a antrenat în campionatul Republicii Moldova, Şeriff Tiraspol. La începutul lui 2004, Balint s-a întors la Sportul Studenţesc, reuşind cu această echipă promovarea în prima ligă.

Ultima echipă din cariera lui Balint a fost chiar FC Timişoara (Poli Timişoara). În sezonul 2005-2006, Balint a fost secundul lui Gică Hagi, de unde a plecat odată cu demisia acestuia.

Acum, la finalul anului 2008, Gavrilă Pele Balint se întoarce la Timişoara, dar în postura de antrenor principal al unei formaţii din Liga I, o premieră pentru fostul jucător al Stelei. Misiunea sa nu va fi salvarea de la retrogradare, ci cucerirea unui trofeu, Cupa României sau titlul. Balint are de continuat un drum ascendent, pe care l-a început predecesorul său, Duşan Uhrin jr., nevoit să-şi rezilieze contractul cu gruparea timişoreană pe 23 decembrie, după ce a căzut în dizgraţia lui Marian Iancu.

În ultima perioadă, Balint a fost colaborator al posturilor ProTv şi Sport.ro.

FC Timişoara ocupă, după disputarea turului Ligii I, locul trei, cu 29 de puncte. Echipa a fost penalizată cu şase puncte la solicitatarea FIFA în scandalul palmaresului clubului Poli Timişoara. În cazul în care ar fi avut şi cele şase puncte, FC Timişoara ar fi fost la egalitate cu liderul campionatului, Dinamo, care a acumulat 35 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici