DOSARUL TRANSFERURILOR: Ioan Becali a recunoscut că nu a plătit impozite de 150.000 de dolari în Spania

Fostul impresar Ioan Becali a recunoscut, joi, în în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, că nu a plătit impozite în valoare de 150.000 de dolari în Spania, dar a precizat că nu a fost evaziune fiscală.

246 afișări
Imaginea articolului DOSARUL TRANSFERURILOR: Ioan Becali a recunoscut că nu a plătit impozite de 150.000 de dolari în Spania

Ioan Becali (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Am şi eu o vină, dar dacă trebuie să plătesc, ar trebui să plătesc în Spania, nu aici. Până în 2002 acolo exista cel mai mare dezastru. Nu a fost evaziune fiscală, a fost neplata unor impozite de 150.000 de dolari, bani cu care l-am ajutat pe Cosmin Contra să rămână la suma de transfer netă. Asta e fărădelegea pe care eu am comis-o. Până în 2002, la un contract de un milion de dolari, clubul îţi spunea să faci un contract de imagine de 800.000, apoi în 2002 s-a dat o amnistie fiscală, reducând contractul de imagine până la maxim 20 la sută", a spus Ioan Becali în faţa instanţei care judecă recursurile împotriva condamnărilor dispuse de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul transferurilor de jucători.

Cristian Borcea, Mihai Stoica, Gheorghe Nețoiu şi Ioan Becali au dat declaraţii în faţa instanţei supreme, aceştia susţinând că sunt nevinovaţi şi că în toate transferurile pentru care sunt judecaţi au respectat dispoziţiile legale.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, în dosarul transferurilor de jucători. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Inculpaţii au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici