Novak: Ediţia din 2014 a Turului ciclist al României nu va avea loc

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ediţia din acest an a Turului României nu se va desfăşura, deoarece forul nu are finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

632 afișări
Imaginea articolului Novak: Ediţia din 2014 a Turului ciclist al României nu va avea loc

Eduard Novak (Imagine: Răzvan Chiriţă / Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ediţia din acest an a Turului României nu se va desfăşura, deoarece forul nu are finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

"Turul Ciclist al României este în imposibilitatea de a fi organizat, pentru că nu avem finanţare de la MTS. Bugetul pentru Turul ciclist al României este de 150-200.000 de euro. Pot să spun sigur că nu va avea loc în acest an. Orice sponsorizare din acest an o vom îndrepta către loturile naţionale, pentru a aduna punctele necesare calificării la Jocurile Olimpice. Noi, din 2006, nu existăm la Ministerul Finanţelor. Tot timpul au fost şapte-opt angajaţi, dar nu s-au plătit taxe. Datoriile sunt de 220-250.000 de euro şi nu putem reînnoi contractul de finamţare cu MTS, pentru că nu avem certificat fiscal", a declarat Novak.

Ultimul an în care nu a fost organizat Turul Ciclist al României a avut loc în 1996.

În locul Turului Ciclist al României, Eduard Novak a anunţat organizarea Cupei României, care se va întinde pe întreg anul 2014. "Avem un nou proiect. În locul Turului României avem Cupa României pe patru discipline a câte şase etape. Vor fi 24 de etape de concurs. Este un proiect de lungă durată", a menţionat Novak.

Eduard Novak este de părere că MTS va debloca finanţarea către federaţia de ciclism, însă jumătate din fonduri vor trebui înapoiate în contul datoriilor acumulate. "MTS a spus că ne va da finanţare, iar din ea o să reeşaloneze datoriile. Vă daţi seama că o să primim o finanţare de 200.000 de euro, iar 100.000 trebuie să îi dăm înapoi. Doi-trei ani o să suferim foarte mult din cauza aceasta, însă cred că o să pot aduce sponsori şi o să compensăm această lipsă", a subliniat Novak.

Eduard Novak i-a acuzat pe foştii conducători ai Federaţiei Române de Ciclism de faptul că au delapidat bugetul cu aproximativ 60.000 de euro anual. "Avem foarte multe datorii, 47 de numere de telefon la şase angajaţi. Este incredibil ce am găsit în contabilitate. Toate dosarele contabile sunt sub investigarea autorităţilor. Acestea sunt motivele pentru care dânşii au dorit să scape de mine, ca să nu fac lumină în acest caz. Trebuie să lucrăm curat, să nu dispară bani. Lunar, prin facturi false de la 10-15 firme, se extrăgeau în jur de 5-6.000 de euro lunar din bugetul federaţiei. Acum trebuia să avem microbuze, biciclete, însă federaţia are două Dacii prăpădite. Acesta este preţul. Mi-am pus numele, mi-am pus cariera în joc, m-am murdărit în tot scandalul acesta doar pentru a face curăţenie în ciclismul din România. O duc până la sfârşit şi pot să spun că am câştigat", a completat Novak.

Eduard Novak susţine că el este preşedintele în funcţie al forului şi că o decizie a instanţei anulează demiterea sa: "Vineri, Tribunalul Bucureşti a aprobat anularea hotărârii din 6 decembrie, ceea ce înseamnă că acea decizie e nulă, inclusiv cea din noiembrie, de demitere a mea. În acest moment singurul preşedinte care reprezintă FR Ciclism e Novak Carol Eduard."

Campionul paralimpic de la Londra 2012 s-a arătat dezamăgit că numele său este asociat cu o demitere şi nu cu performanţele pe care le-a obţinut. "În acest moment ne aflăm la o răscruce de schimbare de conducere, de mentalitate, de a dezvolta acest sport în România. De aproape un an există un război între anumite persoane care au deţinut controlul federaţiei, iar cu venirea mea la conducerea federaţiei s-au schimbat lucrurile, iar aceşti domni au încercat să mă saboteze, votând demiterea mea. După o carieră frumoasă de 25 de ani ca sportiv de performanţă, cu cinci titluri mondiale, primul titlu paralimpic pentru România, m-am trezit, accesând Google, că lângă numele meu nu mai apare că sunt campion, ci că sunt demis. Acest lucru a adus o atingere foarte gravă carierei mele sportive", a adăugat Novak.

Eduard Novak speră ca la Campionatele Mondiale paralimpice de ciclism pe pistă de la Aguascalientes (Mexic), ce se vor desfăşura în perioada 10-13 aprilie, să doboare recordul mondial pe care îl deţine în proba individuală. "Anul acesta încep perioada de calificare pentru Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016. Peste trei săptămâni am Campionatul Mondial în Mexic, iar acolo este cea mai rapidă pistă din lume şi aş dori să dobor recordul mondial, care îmi aparţine şi care să nu fie bătut pentru foarte mult timp. Mă simt foarte bine, foarte pregătit şi cu speranţa să adunăm cât mai multe puncte pentru a calificat trei-patru ciclişti pentru Paralimpiadă. Pentru mine, Rio este unul dintre cele mai importante ţeluri, să încerc să câştig din nou", a mai spus Novak.

Preşedintele federaţiei a menţionat că negociază cu italianul Renzo Boscolo preluarea postului de antrenor federal, iar România să califice doi sportivi la Rio de Janeiro. "Suntem în discuţii cu italianul Renzo Boscolo pentru a fi antrenor federal până la Rio, cu obiective clare. Sper să calificăm doi sportivi la Jocurile Olimpice. Îi avem pe Edi Grosu şi Andrei Nechita plus doi moldoveni naturalizaţi", a conchis Novak.

Novak, campion paralimpic la Londra, a fost ales, la 15 martie 2013, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, însă la 12 noiembrie 2013, Consiliul de Administraţie a decis demiterea sa pentru încălcări repetate ale statutului. MTS a precizat ulterior că şedinţa în care Novak a fost înlăturat de la conducere, a fost nestatutară.

La 6 decembrie 2013, o parte a membrilor afiliaţi ai FR Ciclism a participat la o Adunare Generală Extraordinară de alegeri în cadrul căreia Nicolae Plugaru a fost desemnat preşedinte. Totuşi, MTS nu a trimis niciun reprezentant la aceste alegeri şi nu a recunoscut până acum numirea lui Plugaru în funcţia de preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici