Paris 2024 - Inventarul promisiunilor nerespectate de organizatori

De când Parisul şi-a lansat candidatura pentru găzduirea Jocurilor Olimpice, pe care a câştigat-o în 2017, proiectul a suferit multe modificări din partea organizatorilor şi a autorităţilor guvernamentale. Mai multe promisiuni-cheie făcute de comitetul de organizare au rămas nerespectate.

230 afișări
Imaginea articolului Paris 2024 - Inventarul promisiunilor nerespectate de organizatori

Paris 2024 - Inventarul promisiunilor nerespectate de organizatori

În cei şapte ani de când Parisul a câştigat dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice din 2024, mai multe promisiuni-cheie făcute de comitetul de organizare au rămas nerespectate, susţine insidethegames.

Iubitorii sportului consideră că preţurile biletelor sunt prea mari, în timp ce părinţii se plâng că faptul că trebuie să cumpere bilete pentru copii este în contradicţie cu ideea „Jocurilor Poporului". În replică, organizatorii spun că preţul biletelor este comparabil cu cel de la Londra 2012.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 de pe Sena a fost planificată iniţial pentru 600.000 de spectatori, dintre care 100.000 de posesori de bilete. Din motive de securitate, prezenţa a fost limitată la 222.000 de persoane, menţinându-se 100.000 de locuri cu bilete plătite.

A avut loc şi o schimbare de filozofie. Iniţial, spectatorii trebuiau să se înregistreze printr-o loterie. Acum, toţi participanţii vor fi invitaţi direct de către administraţiile publice şi comitetul de organizare.

Sloganul guvernului francez, „Jocurile finanţează Jocurile", nu se va realiza, având în vedere implicarea semnificativă a fondurilor private şi faptul că diferitele administraţii publice franceze au alocat deja peste 2,4 miliarde de euro pentru infrastructură, proiecte urbane şi laboratorul antidoping, printre alte iniţiative.

Macron a reiterat că „nu va exista nicio taxă pe Jocuri", deşi o mare parte din cheltuieli vor proveni din fonduri publice. Pierre Moscovici, preşedintele Curţii de Conturi, a prezis recent că la final investiţia publică s-ar putea ridica la „3-5 miliarde de euro". Adevărata amploare a cheltuielilor publice va fi cunoscută după Paris 2024.

„Toţi deţinătorii de bilete vor avea acces la călătorii gratuite pe întreaga reţea de transport public din regiunea pariziană în ziua competiţiei", promitea dosarul de candidatură, dar în cele din urmă acest lucru nu va fi pus în aplicare aşa cum s-a afirmat iniţial.

În decembrie 2022, Autoritatea de Transport din Regiunea Parisului, în încercarea de a genera venituri suplimentare, a anunţat preţuri speciale pentru Jocuri: un singur bilet de metrou la 4 euro, aproape dublu faţă de preţul normal, invocând o creştere preconizată de 15% a traficului pentru acest eveniment.

Impactul asupra mediului este o altă problemă care a fost tratată diferit faţă de planurile iniţiale. Astfel, era prevăzut că jocurile vor avea un impact "pozitiv" asupra mediului prin compensarea emisiilor de CO2, dar această idee a fost ulterior abandonată. Criticii, inclusiv experţi, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la conceptul iniţial, argumentând că acesta dădea falsa impresie că evenimentul nu va avea niciun impact asupra mediului.

Obiectivul actual al organizaţiei este de a reduce emisiile de CO2 cu 50%. Aceste emisii au trei surse: transporturile, construcţia infrastructurii şi activităţile direct legate de Jocuri, cum ar fi cazarea şi cateringul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici