Viorel Morariu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, a încetat din viaţă

Viorel Morariu, fost jucător şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, a încetat din viaţă, marţi dimineaţa, la vârsta de 85 de ani, se arată într-un comunicat al FR Rugby remis MEDIAFAX.

579 afișări
Imaginea articolului Viorel Morariu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, a încetat din viaţă

Viorel Morariu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, a încetat din viaţă (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Federaţia Română de Rugby îşi exprimă regretul faţă de dispariţia acestuia şi este alături de familia îndurerată", se arată în comunicatul Federaţiei.

Viorel Morariu, care ocupa funcţia de preşedinte onorific al FRR, a primit numeroase distincţii de-a lungul carierei, iar meritele i-au fost recunoscute şi apreciate de Rugby Europe şi World Rugby.

"Este o pierdere uriaşă pentru rugby, suntem profund îndureraţi de vestea pe care am primit-o în această dimineaţă. Părintele spiritual al rugby-ului românesc, care a rămas implicat activ în creşterea şi dezvoltarea acestui fenomen atât pe terenul de joc, cât şi în afara acestuia, Viorel Morariu lasă un gol insurmontabil în sportul românesc şi internaţional. Suntem în doliu, este greu să găsim cuvintele care să definească tot ce a făcut pentru rugby, dedicaţia şi pasunea pe care le-a pus în fiecare discuţie şi sfat pe care ni l-a oferit, viaţa închinată acestui sport", a declarat actualul preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache.

În semn de omagiu, Federaţia Română de Rugby a decis ca la toate finalele programate în sâmbătă şi duminică, 27 şi 28 mai, în Divizia A şi SuperLiga CEC Bank, să se ţină un moment de reculegere.

Fost căpitan al echipei naţionale, pentru care a jucat 14 ani, Morariu a fost antrenor al echipei României, după care a fost cooptat în forurile internaţionale, unde a ocupat diferite funcţii de conducere.

De profesie inginer - a absolvit Institutul de Căi Ferate - Construcţii - Morariu a debutat pentru România la doar 20 de ani. A jucat de 37 de ori în tricoul naţionalei, între 1950 şi 1964. România a pierdut o singură dată în 14 meciuri în care a fost căpitan.

Morariu a făcut parte din selecţionata regională care a participat la turneele internaţionale din Anglia şi Ţara Galilor în 1955 şi 1956, reuşind să înscrie împotriva echipelor Swansea, Harlequins şi Gloucester.

De-a lungul carierei, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, a evoluat la un singur club, RC Locomotiva Griviţa Roşie - devenit RC Griviţa Roşie si apoi RC Griviţa -, cu care a reuşit să câştige 10 Campionate Naţionale şi patru Cupe ale României, mai mult reuşind să câştige şi Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins Stade Montois (Mont-de-Marsan) cu 10-0, în 1964.

Sub conducerea sa, România a câştigat cinci dintre cele 10 meciuri disputate între 1965 şi 1967. În 1977 a devenit manager al echipei naţionale şi a condus România în primele sale turnee internaţionale, în Anglia şi Ţara Galilor în 1978, Ţara Galilor în 1979, Irlanda şi Anglia în 1980, Scoţia în 1981, Anglia în 1984-1985 şi Noua Zeelandă în 1991.

Viorel Morariu a fost întâi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Rugby între 1973 şi 1987, când a fost retras din funcţie de regimul comunist, odată cu căderea acestuia revenind în funcţia de preşedinte între 1990 şi 1998, după care a rămas preşedinte onorific al forului de specialitate. În 1990, a fost ales vicepreşedinte al FIRA-AER (responsabil cu problemele de dezvoltare şi pregătire sportivă), poziţie pe care a ocupat-o timp de 14 ani, după care şi-a păstrat doar statutul onorific. Ca membru în consiliul International Rugby Board, între 1995-1999, Morariu a continuat să supravegheze dezvoltarea jocului în rândul naţiunilor afiliate la FIRA-AER.

Pasiunea lui Viorel Morariu pentru sport s-a transmis şi fiului său, Octavian, care i-a urmat exemplul şi a devenit jucător internaţional de linia a treia. Fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby şi al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu este în prezent preşedintele Rugby Europe, forul care conduce rugbyul european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici