ADN extras din spermă de hering, folosit pentru a produce materiale ignifuge

Oamenii de ştiinţă italieni au utilizat material genetic (ADN) extras din spermă de hering pentru a produce noi tipuri de materiale care ar putea fi folosite împotriva incendiilor.

214 afișări
Imaginea articolului ADN extras din spermă de hering, folosit pentru a produce materiale ignifuge

ADN extras din spermă de hering, folosit pentru a produce materiale ignifuge (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o serie de experimente, savanţii au acoperit câteva articole vestimentare cu celule spermatice recoltate de la heringi şi au descoperit că acestea din urmă s-au transformat într-un fel de material ceramic atunci când au fost expuse la temperaturi extreme, informează  dailymail.co.uk.

Acea spumă carbonizată a împiedicat apoi flăcările să ajungă la ţesăturile textile, prevenind astfel incendierea lor.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că ADN-ul heringilor ar putea să ofere astfel o protecţie naturală şi ecologică a hainelor contra flăcărilor.

În prezent, numeroase obiecte, inclusiv articole de mobilier, precum canapele, sunt acoperite cu substanţe ignifuge care au fost descoperite în mediul înconjurător, dar care au fost asociate de-a lungul anilor cu infertilitate, cancer şi malformaţii congenitale.

Studiul, publicat în revista Polymer, a fost coordonat de cercetătorul italian Giulio Malucelli, profesor de ştiinţa materialelor la Universitatea Politehnică din Torino.

Biologii cunoşteau deja de multă vreme că ADN-ul este extrem de sensibil la căldură şi că structura sa elicoidală se deformează odată cu creşterea temperaturii.

Profesorul Malucelli şi colegii lui au descoperit că, atunci când ADN-ul este expus la temperaturi de peste 200 grade Celsius, proprietăţile sale se modifică, determinându-l să se transforme într-un fel de spumă.

Cercetătorii italieni au aflat că straturile de ADN aplicate pe fibre de bumbac reduc cantitatea de căldură de la suprafaţa acestora cu 40%.

Într-un nou studiu, publicat în Polymer Degradation and Stability, oamenii de ştiinţă au descoperit că ADN-ul îşi schimbă structura chimică pentru a genera acest efect ignifug.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici