Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai talentaţi matematicieni din secolul al XX-lea, a murit

Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai talentaţi matematicieni din secolul al XX-lea, a murit într-un spital din sud-vestul Franţei, la vârsta de 86 de ani, au anunţat vineri autorităţile medicale franceze,.

369 afișări
Imaginea articolului Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai talentaţi matematicieni din secolul al XX-lea, a murit

Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai talentaţi matematicieni din secolul al XX-lea, a murit (Imagine: www.franceinfo.fr)

Matematicianul a murit joi, au anunţat, fără să facă alte precizări, reprezentanţii Spitalului Ariège Couserans din Saint-Girons.

Considerat unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului, Alexandre Grothendieck se retrăsese de mai mulţi ani în această regiune din sud-vestul Franţei şi trăia izolat în Lasserre, un mic sat din Munţii Pirinei care are mai puţin de 200 de locuitori.

Născut pe 28 martie 1928, la Berlin, dintr-un tată rus, anarhist, de origine evreiască, şi dintr-o mamă care era o jurnalistă militantă, Alexandre Grothendieck a primit în 1966 Medalia Fields, considerată echivalentul premiului Nobel în domeniul matematicii.

Matematician cu o intuiţie ieşită din comun, el fiind comparat adesea cu Albert Einstein, Alexandre Grothendieck a reformat geometria algebrică şi, după ce s-a retras din cercetarea ştiinţifică, a pus bazele unei versiuni radicale a ecologiei politice. A părăsit Institutul pentru Înalte Studii Ştiinţifice în 1972 şi a ales să predea la Universitatea din Montpellier.

În august 1991, el a decis să ardă 25.000 de pagini pe care se aflau notiţele sale şi s-a retras în Munţii Pirinei, trăind într-o stare de izolare aproape totală, fără să ţină legătura nici cu rudele sale apropiate.

De asemenea, el a interzis publicarea oricărui material al său şi a refuzat să primească mai multe premii ce i-au fost oferite.

In the 1980s he wrote La Clef des Songes in which he describes how contemplating the origin of dreams led him to conclude that there is a God. - See more at: http://slippedisc.com/2014/11/mathematician-who-proved-that-god-exists-has-died/#sthash.Kx18cMf8.dpuf

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici