Aplicaţia care vă trezeşte la timpul potrivit. Cum funcţionează sistemnul care ameliorează calitatea somnului

Este aplicaţia contra cost cu cel mai mare număr de descărcări pe iPhone şi iPad: Réveil intelligent (Trezirea inteligentă) vă trezeşte la momentul potrivit, respectând ciclurile somnului.

2374 afișări
Imaginea articolului Aplicaţia care vă trezeşte la timpul potrivit. Cum funcţionează sistemnul care ameliorează calitatea somnului

Aplicaţia care vă trezeşte la timpul potrivit. Cum funcţionează sistemnul care ameliorează calitatea somnului (Imagine: Shutterstock)

Disponibilă pe portalul de descărcări online al grupului Apple şi deja tradusă în şapte limbi, aplicaţia Réveil intelligent monitorizează ciclurile somnului şi vă trezeşte la momentul potrivit. Acest argument a "sedus" deja peste 4 milioane de utilizatori, informează lefigaro.fr.

Numărul de ore petrecute în braţele zeului Morfeu nu este suficient pentru a garanta că vă veţi trezi în plină formă. Calitatea somnului şi factorii care o influenţează (zgomot, luminozitate, temperatură etc.) joacă şi ei un rol major. Dar, dacă după o noapte lungă petrecută în condiţii bune, întâmpinaţi dificultăţi în a vă trezi, acest fapt ar putea să se întâmple pentru că ceasul deştăptător de pe noptieră a început să sune atunci când vă aflaţi la mijlocul fazei de somn profund.

Acesta este principiul pe care se bazează aplicaţia menţionată.

Somnul oamenilor este compus din faze diferite. În fiecare noapte, mai multe cicluri de 90 de minute, în medie, se succed, în timpul cărora somnul lent, profund şi paradoxal lejer alternează. Somnul paradoxal corespunde momentului în care persoana care doarme visează, în timp ce somnul profund este perioada în care organismul se recuperează. Regenerarea celulară, secreţiile hormonale, procesele de memorare se produc în faza de somn lent. Acesta este totodată momentul cel mai puţin favorabil pentru a vă trezi.

"Însă proporţia somnului profund scade pe măsură ce se derulează ciclurile somnului", reaminteşte profesorul Marie-Pia d'Ortho, medic la Centrul somnului de la Spitalul Bichat. "În plus, există foarte puţin somn profund în ultimele cicluri ale nopţii şi de aceea există puţine riscuri de a vă trezi în această fază", adaugă ea.

Pentru a permite o trezire la momentul optim, aplicaţia Réveil intelligent trebuie să determine ciclurile somnului ale utilizatorului. Pentru acest lucru, aplicaţia analizează zgomotele emise pe timpul nopţii, deducând pe baza lor mişcările efectuate. Un algoritm calculează apoi un profil al somnului personalizat şi adaptează, în funcţie de acesta, ora la care utilizatorul trebuie să se trezească.

Metoda a stârnit uimirea profesorului Marie-Pia d’Ortho: "Înregistrarea mişcărilor este utilizată de 30 de ani în somnologie pentru a determina ritmurile stare de veghe/ stare de somn. Cu cât persoana se mişcă mai mult, cu atât aceasta este mai aproape de perioada în care se va trezi. Însă acest fapt nu permite definirea cu precizie a diferenţelor dintre fazele somnului profund şi lejer şi să te bazezi doar pe zgomotele ambientale reprezintă un teren marcat de incertitudini".

O aplicaţie gratuită pe Android, Smart Alarm Clock, funcţionează direct pe baza analizei mişcărilor. Accelerometrul telefonului, care trebuie plasat direct pe pat, permite reperarea frecvenţei mişcărilor, deducând pe baza lor apropierea momentului în care utilizatorul se va trezi.

Profesorul Marie-Pia d'Ortho nu este surprinsă de creşterea spectaculoasă a acestui gen de aplicaţii şi nici de entuziasmul pe care ele le declanşează. "Ele traduc neliniştea pe care multe persoane o resimt faţă de somnul lor şi dorinţa lor de a putea să îşi controleze somnul. Seamănă puţin cu măsurile pe care oamenii le iau cu alimentele şi cu activitatea fizică", a precizat cercetătoarea franceză.

Somnul rămâne însă un parametru destul de complicat şi greu de stăpânit, iar oamenii nu sunt egali în faţa somnului. Există adevărate "cronotipuri". Somnul scurt sau îndelungat, trezitul devreme sau culcatul târziu ar fi de fapt caractere înscrise în genele noastre şi contra cărora este foate greu de luptat. Perioada de vacanţe, în timpul căreia constrângerile orare sunt reduse, reprezintă momentul ideal pentru a observa şi identifica propriile nevoi, iar specialiştii în somnologie recomandă tuturor oamenilor să îşi adapteze acest ritm natural al somnului odată cu încheierea vacanţei.

Deşi aplicaţii precum Réveil intelligent pot să liniştească anumiţi utilizatori, profesorul Marie-Pia d’Ortho reaminteşte faptul că tabletele şi telefoanele inteligente sunt primii inamici ai nopţilor noastre. "Procesul de adormire este asociat cu secreţia de melatonină, care depinde de luminozitatea ambiantă. Atât timp cât rămânem expuşi în faţa unui ecran, această secreţie este întârziată şi, odată cu ea, procesul de adormire", spune aceasta.

Pentru a favoriza un somn regenerator, este deci esenţial să opriţi acest tip de aparat cu două ore înainte de a merge la culcare, nu să dormiţi cu el, aşa cum o cer aplicaţiile menţionate, a explicat cercetătoarea franceză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici