Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când dorm

Creierul unui bărbat, în timpul somnului, are reacţii cu totul şi cu totul diferite faţă de creierul unei femei, atunci când aceasta doarme, informează cercetărorii, în urma studiilor.

4514 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când dorm

Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când dorm (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Somnul lung şi odihnitor are darul de a îmbunătăţi capacitatea creierului unei femei, în timp ce la bărbaţi, acest lucru se întâmplă chiar şi atunci când aceştia aţipesc doar puţin, potrivit unei cercetări citate de The Independent, informează Descoperă.ro.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck din Munchen au analizat obiceiurile legate de somn şi odihnă ale unui grup de 160 de adulţi pentru a stabili cum afectează somnul capacitatea intelectuală.

Cercetătorii au monitorizat paternurile legate de somn şi au dat participanţilor la studii teste de inteligenţă. Ei s-au folosit de programele de somn ale fiecăruia şi au făcut calcule în aşa fel încât să obţină anumite corelări între obiceiurile de odihnă şi sexul acestora.

Rezultatele au arătat că valorile IQ-ului creşteau atunci când femeile beneficiau de un somn profund. Acest lucru nu poate fi spus şi în cazul bărbaţilor, al căror creier îşi recapătă forţa chiar şi atunci când aceştia aţipesc.

"Rezultatele cercetării noastre demonstrează că legătura dintre calitatea somnului şi inteligenţă este mult mai complexă decât am fi crezut", a spus profesorul Martin Dresler, unul dintre conducătorii cercetării.

"Sunt foarte mulţi factori implicaţi în abilităţile intelectuale, iar somnul este doar unul dintre aceşti factori. Acest studiu complex ne oferă un background pentru studiile noastre următoare", a completat acesta.

La începutul acestui an, cercetătorii de la Universitatea Loughborough au spus că femeile au nevoie de mai mult somn pentru că creierul lor este mult mai complex decât cel al bărbaţilor. Femeile pot face mai multe lucruri deodată şi pot fi foarte flexibile, folosindu-şi creierul mai mult decât bărbaţii. Acesta este, potrivit cercetătorilor, motivul pentru care ele au nevoie de mai mult somn.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici