În cât timp ne afectează viciile şi dieta dezechilibrată organismul

Atât dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi, sare şi zahăr, cât şi viciile, precum fumatul sau alcoolul, ne afectează sănătatea într-un timp scurt, avertizează cercetătorii. Potrivit experţilor australieni, buna funcţionare a arterelor este afectată la doar 30 de minute după ce am mâncat un preparat sărat, informează Daily Mail.

419 afișări
Imaginea articolului În cât timp ne afectează viciile şi dieta dezechilibrată organismul

În cât timp ne afectează viciile organismul (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

• Ţigările ocupă primul loc în ceea ce priveşte viteza cu care apar efectele negative. Un studiu britanic, realizat de specialiştii de la Institutul de Cercetare Oncologic, arată că inhalarea fumului de ţigară are un efect aproape instantaneu asupra corpului. Potrivit profesorulului Robert West, în trei secunde substanţele nocive ale tutunului ajung în plămâni, forţând inima să pompeze mai mult, fapt ce duce la creşterea tensiunii. În plus, după 7 minute de la inhalarea fumului, nicotina ajunge la creier, ducând astfel la creşterea riscului de dependenţă. Experţii avertizează că nivelul de oxigen din organism revine la normal la 6 ore după ce ai fumat, scrie Gândul.

• Zahărul ne pune sănătatea în pericol în două minute . Nutriţionistul Ursula Arens, specialist din cadrul Asociaţiei Britanice de Diabetologie, precizează că dincolo de apariţia diabetului, zahărul mai este vinovat şi de distrugerea smalţului dinţilor. De asemenea, zahărul ridică nivelul insulinei, care inhibă secreţia hormonilor de creştere, iar sistemul imunitar va fi unul slăbit.

• Alcoolul atacă creierul în doar 6 minute, după cum arată un studiu al cercetătorilor germani. Specialiştii menţionează că acest efect apare doar în cazul persoanelor care fac abuz de alcool. Băut cu moderaţie, acesta poate fi benefic organismului.

• Cafeina, substanţă des întâlnită în cafea, băuturi răcoritoare de tip cola, băuturi energizante şi ciocolată, încetineşte fluxul sanguin către organe şi piele după 30 de minute. Experţii subliniază că această substanţă eliberează adrenalina în organism, fapt ce duce la creşterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi a fluxului sanguin îndreptat către muşchi, dar reduce irigarea pielii şi a organelor.

• Sarea, nelipsită din orice preparat, afectează arterele în 30 de minute, indică profesorul Graham MacGregor. Oamenii de ştiinţă susţin că persoanele care fac abuz de acest condiment îşi pun sănătatea cardiovasculară în pericol.

• Grăsimile saturate, răspândite în biscuiţi, prăjituri, produse de patiserie şi de tip fast-food, favorizează formarea cheagurilor de sânge la numai 45 de minute după ce am mâncat astfel de produse. În plus, grăsimile saturate duc la creşterea colesterolului rău din organism. Experţii precizează că riscul apariţiei accidentelor vasculare şi a atacurilor de cord este destul de ridicat în cazul persoanelor care mănâncă zilnic astfel de preparate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici