Sat neolitic, descoperit în Bulgaria: Clădiri de acum 8.000 de ani, dezgropate de arheologi

Rămăşiţele unui sat neolitic, despre care se crede că a fost construit în urmă cu aproape 8.000 de ani, au fost scoase la iveală de un grup de arheologi în Bulgaria, în timpul lucrărilor de construcţie la autostrada Struma, menită să lege capitala ţării de graniţa cu Grecia.

3371 afișări
Imaginea articolului Sat neolitic, descoperit în Bulgaria: Clădiri de acum 8.000 de ani, dezgropate de arheologi

Sat neolitic ascuns sub Bulgaria: Clădiri de acum 8.000 de ani, dezgropate de arheologi (Imagine: Shutterstock)

Descoperirea a fost făcută în apropiere de oraşul Mursalevo, aflat în regiunea Kiustendil din sud-vestul ţării, unde arheologii au dezgropat deja trei străzi paralele şi 60 de clădiri, despre care se crede că au fost construite de fermieri în urmă cu opt milenii.
Suprafaţa scoasă la iveală se întinde pe mai bine de 20.000 de metri pătraţi, iar unele dintre clădirile descoperite ocupă între 60 şi 100 metri pătraţi şi se înalţă pe două etaje, la aproximativ opt metri, conform site-ului Archaeology in Bulgaria, citat de Daily Mail.

Primele descoperiri ale aşezării preistorice au fost făcute în primăvara anului trecut, în timpul lucrărilor efectuate la construcţia Lotului 2 al autostrăzii Struma din Bulgaria, care urmează să lege capitala Sofia de Kulata, punct de graniţă cu Grecia. De atunci şi până în prezent, au fost dezgropate 60 de clădiri şi peste 4.000 de artefacte, suficiente pentru a umple un întreg muzeu.

Lucrările de excavaţie au mai scos la iveală şi câteva cimitire despre care se presupune că datează din mileniul 6 Înainte de Hristos. În plus, arheologii bulgari au găsit mai multe dovezi conform cărora unele dintre aceste case au fost incendiate în mod deliberat, ceea ce confirmă o serie de presupuneri referitoare la existenţa unui astfel de ritual preistoric.

Lucrările sunt efectuate circa 10 ore pe zi de o echipă formată din peste 130 de oameni, dintre care 30 sunt experţi. Aceştia primesc ajutor şi de la arheologi din Scoţia, Serbia şi Belgia, iar intenţia oficialilor bulgari este să construiască un muzeu în aer liber în care să refacă unele dintre clădiri.

„Este un lucru bun faptul că beneficiem de suportul politicienilor şi de înţelegerea Agenţiei de Infrastructură Rutieră. (...) Sperăm să putem continua lucrările pe latura stângă a viitoarei autostrăzi în direcţia Greciei şi să putem să creăm un muzeu în aer liber pe o suprafaţă de circa 5-7 decari”, susţine Prof. Vasil Nikolov, conducătorul echipei de arheologi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici