Tratament surprinzător contra cancerului de prostată: Nanoparticule din aur

Un tratament cu nanoparticule din aur, testat în laborator, prezintă mai puţine inconveniente în comparaţie cu chimioterapia clasică, în tratamentul contra cancerului de prostată.

745 afișări
Imaginea articolului Tratament surprinzător contra cancerului de prostată: Nanoparticule din aur

Tratament surprinzător contra cancerului de prostată: Nanoparticule din aur

Combinând un compus din planta de ceai cu nanoparticule din aur radioactiv, cercetătorii americani speră să dezvolte un nou tratament eficient contra cancerului de prostată, afirmă autorii unui studiu, publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează site-ul publicaţiei franceze Le Figaro.

La vârsta de 60 de ani, un bărbat din trei are tumori microscopice canceroase la prostată, însă cele mai multe dintre ele evoluează foarte puţin sau chiar deloc. Peste 70.000 de cazuri de cancer la prostată sunt diagnosticate în fiecare an în Franţa, iar boala cauzează aproximativ 5.000 de decese anual. Problema este simplă: cum să tratezi această tumoare fără ca terapia să facă mai mult rău decât bine? Astfel, în anumite tipuri de cancer, chimioterapia este necesară, dar ea generează efecte secundare uneori importante, întrucât produsele chimice utilizate în acest tratament atacă nu doar tumoarea, ci şi alte organe.

Multe piste pentru conceperea unor tratamente mai puţin nocive, dezvoltarea unor medicamente noi sau a unor terapii cu ultrasunete de exemplu sunt explorate de medicii oncologi din lumea întreagă.

"În studiul nostru, am arătat că un compus prezent în frunzele de ceai era atras de celulele canceroase de la prostată", a declarat Kattesh Katti, profesor de radiologie la şcoala de medicină de la Universitatea Missouri-Columbia, unul dintre autorii studiului. "Atunci când se combină compusul din ceai cu nanoparticule din aur radioactiv, acel compus ajută nanoparticulele să ajungă la locul specific al tumorii şi să distrugă celulele tumorale", a adăugat Kattesh Katti. Graţie acestui detaliu, cercetătorii au posibilitatea de a utiliza doze de câteva mii de ori mai mici decât în cazul chimioterapiilor, evitând astfel afectarea altor organe.

Medicii americani au folosit nanoparticule din aur radioactiv, întrucât acest izotop are o durată de viaţă înjumătăţită (intervalul de timp după care aceste particule încetează să mai fie radioactive) de 2,7 zile. După trei săptămâni, medicii nu mai detectează urme de radioactivitate în organismul pacientului. Experimentele realizate pe şoareci au arătat reduceri semnificative în volum ale tumorilor, după 28 de zile de tratament în care au fost efectuate doar una sau două injecţii cu nanoparticule.

"Credem că aceste nanoparticule ar putea să reducă sau chiar să elimine complet acest tip de tumori, indiferent dacă ele au o evoluţie lentă sau una agresivă", consideră Cathy Cutler, coautoare a studiului.

Studiul a început prin determinarea mărimii corecte a nanoparticulelor din aur radioactiv, produse de reactorul universităţii americane. Dacă particulele sunt prea mici, ele riscă să nu rămână în prostată şi să se răspândească în organism. Dacă sunt prea mari, ele ar putea să nu intre în tumori. Medicii au trebuit deci să găsească mărimea potrivită care permite nanoparticulelor să poată să intre în tumori şi să rămână în ele.

Drumul este încă lung până la realizarea de teste clinice pe oameni. Următoarea etapă va consta în teste pe câini bolnavi de acest tip de cancer. Această boală care afectează patrupedele canine prezintă asemănări mari cu formele umane ale maladiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici