Compania ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei funcţionează nelegal

Sistemul de termoficare al Capitalei funcţionează nelegal, după ce Termoenergetica a refuzat nejustificat să semneze contractul cu ELCEN, arată un comunicat al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

787 afișări
Imaginea articolului Compania ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei funcţionează nelegal

Compania ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei funcţionează nelegal

„În paralel, continuând politica de forţă impusă de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal.

Pentru a completa tabloul manierei defectuoase în care atât conducerea PMB cât şi cea a Termoenergetica au înţeles să gestioneze situaţia dramatică a termoficării - având deja experienţa falimentării RADET - vă aducem la cunoştinţă că la aproape 30 de zile de la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societăţii.

Acest lucru înseamnă că Termoenergetica, urmând modelul RADET, va primi energie termică gratis de la ELCEN şi va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor şi pentru reparaţiile reţelei de conducte. În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei.

În tot acest timp, acţiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei s-au intensificat, fapt ce demonstrează dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confruntă oraşul.

Atragem din nou atenţia că această abordare afectează substanţial situaţia economică a ELCEN, societate aflată deja în insolvenţă, care face eforturi deosebite de a duce la îndeplinire planul de reorganizare.

Fără a ne pronunţa cu privire la intenţia PMB, apreciem ca fiind un semnal de alarmă refuzul conducerii primăriei de a constitui o garanţie cuprinsă în contractul cadru menită să asigure recuperarea creanţelor ELCEN, dar care ar reprezenta şi o dovadă a bunei credinţe şi o garanţie inclusiv a faptului că nu se doreşte urmarea modelului RADET.

Legat de acest aspect, anunţăm şi pe această cale că, în lipsa acestei garanţii, vom solicita PMB şi Termoenergetica achitarea facturilor în avans sau prin mecanismul convenţiei de plată în avans, prevăzută în OUG 36/2016, prin care se asigură plata în avans de către PMB direct către ROMGAZ a gazelor necesare funcţionării în siguranţă a serviciului de termoficare pe toată perioada de iarnă.

Menţionăm însă că, în lipsa contractului cadru, această convenţie nu poate fi semnată, PMB reuşind astfel să evite inclusiv plata furnizorului şi obligând ELCEN să achite materia primă folosită din rulajul propriu, fapt ce destabilzează suplimentar situaţia financiară a societăţii”, arată comunicatul ELCEN.

"Ceea ce observăm este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea şi dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment şi înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat: nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare şi să se plângă apoi că nu sunt bani de reparaţii, ştiind că nu vom lăsa oamenii în frig. Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenţiei de plată în avans pentru a nu fi obligaţi să plătească direct furnizorul de gaze şi să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile. Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenţia dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite? Avocaţii noştri au început deja să analizeze posbilitatea acţionării în instanţă pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil şi la limita legii”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici