Măsuri radicale la Ministerul de Interne, după cazul pedofilului poliţist: Toţi şefii care au ascuns problemele sub preş, un pas înapoi. Ministrul a cerut verificări/ USR cere demisia ministrului Carmen Dan

Ministerul Afacerilor Interne susţine, referitor la cazul agentului suspectat de fapte de pedofilie, că este nevoie de o reformă a sistemului, precizând că toţi şefii din poliţie care "au ascuns problemele sub preş ar trebui să facă un pas înapoi".

4438 afișări
Imaginea articolului Măsuri radicale la Ministerul de Interne, după cazul pedofilului poliţist: Toţi şefii care au ascuns problemele sub preş, un pas înapoi. Ministrul a cerut verificări/ USR cere demisia ministrului Carmen Dan

Măsuri radicale la Ministerul de Interne, după cazul pedofilului: Toţi şefii care au ascuns problemele sub preş, un pas înapoi. Ministrul a cerut verificări

"Ministrul Afacerilor Interne apreciază absolut necesară o evaluare de ansamblu a managementului Poliţiei, la toate nivelele, iar acest lucru se poate face doar printr-o diagnoză serioasă de sistem. Sistemul este vechi, insuficient organizat şi prost gestionat în multe domenii. Este nevoie de o reformă adevărată şi vom vedea dacă această reformă va putea fi făcxută cu aceleaşi persoane care au condus acest sistem în ultimii ani. Ministrul de interne a decis ca până se va termina această diagnoză de sistem, toţi acei şefi care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub preş ar trebui să facă un pas înapoi, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI", Monica Dajbog.

De asemenea, ministrul Carmen Dan a adresat mai multe întrebări şefului Poliţiei Române referitoare la testarea psihologică a agentului suspectat de pedofilie.

"Cât de serioase şi riguroase au fost testările psihologice la care a fost supus acest agent şi când a fost ultima testare psihologică a acestuia. Cum a fost posibil ca nimeni, atâţia ani, să nu sesizeze problemele acestui agent. Ce calificatife profesionale a obţinut poliţistul în ultimii ani. Ce propuneri are Poliţia Română pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de cazuri", sunt întrebările la care Carmen Dan aşteaptă răspuns până miercuri.

"Nu toată poliţia este de blamat, însă sistemul trebuie corectat. (..) În mod cert, această gravă situaţie presupune o analiză serioasă asupra cunoaşterii propriilor angajaţi, iar în cazul de faţă nu e vorba de vreun nou angajat faţă de care să nu fi existat timp efectiv de cunoaştere. Este un aagajat care lucrează din 1990 în sistem şi din 2010 la Brigada Poliţiei Rutiere. MAi recunoaşte faptul că în timp au mai existat derapaje grave la unii poliţişti, ceea ce înseamnă, în viziunea conducerii ministerului, că sistemul actual nu are pârghii eficiente de verificare, testare, cunoaştere", a mai spus Dajbog.

Reacţia vine după ce, luni, s-a constatat că principalul suspect care ar fi agresat doi minori, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei este un angajat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că numele bărbatului agresor este Eugen Stan, are 45 de ani şi este poliţist din anul 2010. Acesta era şoferul unui şef de serviciu, iar anterior a fost jandarm.

Bărbatul este suspectat că ar fi agresat doi minori, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei, fiind recunoscut ulterior de colegii săi poliţişti, ca urmare a vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

USR cere demisia ministrului Carmen Dan pentru modul în care a gestionat căutările pedofilului

USR a cerut, luni, demisia Ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat căutările pedofilului din Drumul Taberei, motivând că aceasta trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru oamenii din subordinea sa, potrivit unui comunicat.

„Asistăm la o nouă dovadă de incompetenţă a Ministrului de Interne, lucru care impune schimbare la nivelul conducerii. Carmen Dan trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru oamenii din subordinea sa şi pentru problemele din sistem”, se arată în documentul citat.

Totodată, USR precizează că se pune la îndoială mobilizarea care a avut loc pentru prinderea lui, dar şi modul în care se desfăşoară testele psihologice în rândul angajaţilor MAI.

„Este inadminisibil ca un poliţist care în mod normal ar trebui să fie cel care apără cetăţenii să fie de fapt un agresor. Fapta este şi mai periculoasă dacă ne uităm că victimele sunt doi minori. Pentru a reda încrederea oamenilor în Poliţia Română este necesar ca MAI să iasă cu precizări clare în care să explice de ce a durat atât de mult prinderea lui şi apoi să avem demisia conducerii pentru erorile repetate din ultimul an, de când Carmen Dan este în fruntea ministerului”, a precizat preşedintele USR, Dan Barna, în comunicat.

În acelaşi timp, USR susţine că acest caz, în care agresorul a fost prins cu ajutorul imaginilor camerelor de supraveghere, arată încă o dată pericolul pentru societate din spatele proiectului de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pe care deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, şi alţi colegi din PSD l-au depus la finalul anului trecut.

„Astfel, modificarea art.97 şi art.139 va face imposibilă folosirea în procesul penal a înregistrărilor camerelor de supraveghere amplasate în zona comiterii faptelor grave precum cele de agresiune sexuală, viol sau crimă. Dacă ele ar fi fost în vigoare pedofilul din Drumul Taberei ar fi rămas în libertate”, susţine USR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici