„Super-alimentul” care ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni

  • Potrivit unui nou studiu, această cultură asemănătoare bananelor are potenţialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni odată cu creşterea temperaturilor.
  • Enset este un aliment de bază în Etiopia, unde aproximativ 20 de milioane de oameni se bazează pe el pentru hrană, însă planta nu a fost cultivate până acum în altă parte.
11730 afișări
Imaginea articolului „Super-alimentul” care ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni

FOTO Only in Ethiopia/Facebook

Planta enset, denumită şi „banana falsă”, originară din Etiopia, ar putea deveni un super-aliment şi un salvator de vieţi pe măsură ce lumea se confruntă cu schimbările climatice, informează BBC.

Cercetările sugerează că această recoltă poate fi cultivată pe o suprafaţă mult mai mare în Africa.

"Enset este o plantă care poate juca un rol foarte important pe planul securităţii alimentare şi a dezvoltării sustenabile", a declarat Dr. Wendawek Abebe de la Universitatea Hawassa din Awasa, Etiopia.

Enset sau "banana falsă" este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile şi rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate şi folosite pentru a face terci şi pâine.

Enset este un aliment de bază în Etiopia, unde aproximativ 20 de milioane de oameni se bazează pe el pentru hrană, însă planta nu a fost cultivate până acum în altă parte, desi anumite „rude sălbatice”-considerate necomestibile- cresc pe continent până în Africa de Sud, fapt ce sugerează ca planta poate tolera diferite condiţii.

Folosind diverse modele de lucru şi sondaje agricole, oamenii de ştiinţe au prezis potenţialul plantei în următorii 40 de ani. Ei au descoperit că recoltele de enset ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni şi ar creşte siguranţa alimentară în Etiopia şi alte ţări africane precum Kenya, Uganda şi Rwanda.

Cercetătorul James Borrell, de la Grădina Botanică Regală din Kew, a declarat că plantarea de enset ca metodă de siguranţă pentru perioadele de criză ar putea contribui la creşterea securităţii alimentare.

"Are câteva trăsături cu adevărat neobişnuite care o fac absolut unică ca şi cultură", a spus el. "Se plantează în orice moment, se recoltează în orice moment şi este perenă. De aceea i se spune copacul împotriva foametei."

Etiopia este un centru major de „domesticire” a culturilor în Africa,locul de unde provine cafeaua şi multe alte culturi.

Se preconizează că schimbările climatice vor afecta în mod serios productivitatea şi distribuţia recoltelor de bază din Africa şi nu numai. Există un interes tot mai mare în căutarea de noi plante pentru a hrăni lumea, având în vedere dependenţa noastră de câteva culturi de bază. Aproape jumătate din totalul caloriilor pe care le consumăm provin din trei specii - orez, grâu şi porumb.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici